Batman acteur Adam West overleden

Batman acteur Adam West overleden

Adam West, de acteur die de titelrol vervulde in de jaren 60 tv-serie Batman is op 88-jarige leeftijd overleden. West leed een korte tijd aan leukemie. Na het bekend worden van dit nieuws bracht zijn familie de volgende statement naar buiten:

“Our dad always saw himself as The Bright Knight, and aspired to make a positive impact on his fans’ lives. He was and always will be our hero.”

West werd in 1928 geboren als William West Anderson. In de jaren 50 was hij al een ervaren tv-acteur, en in 1959 debuteerde hij in de filmwereld met de Paul Newman film The Young Philadelphians. Het was echter in 1966 dat hij gecast werd voor de iconische rol van Batman. De jonge acteur Burt Ward speelde in deze serie zijn trouw hulpje Robin. Deze actiekomedieserie werd een ongekend succes. De kleurvolle en kitscherige stijl markeerde een sterk contrast met de donkere toon van de comics en latere verfilmingen. Daarmee was de show misschien niet populair onder veel comic fans,  maar het paste wel goed in de tijdsgeest van de jeugd uit de jaren 60. Wegens hoge productiekosten moest de serie na drie seizoenen en een speelfilm stoppen.

Burt Ward reageerde in een interview met Variety ook op de dood van West:

“I am devastated at the loss of one my very dearest friends Adam and I had a special friendship for more than 50 years. We shared some of the most fun times of our lives together. Our families have deep love and respect for each other. This is a terribly unexpected loss of my lifelong friend. I will forever miss him. There are several fine actors who have portrayed Batman in films. In my eyes, there was only one real Batman that is and always will be Adam West. He was truly the Bright Night.”

In zijn latere jaren had West wegens zijn associatie met Batman veel moeite met het vinden van serieuze rollen. Hij zou zijn stem verlenen aan meerdere Batman tekenfilmseries. Ook verscheen hij vaak op tv in de rol van Batman, of als zichzelf. Opmerkelijke bijrollen speelde hij in animatieseries als Johnny Bravo, The Simpsons, Family Guy en Batman: The Animated Series.

Naast zijn acteerwerk schreef West ook twee boeken. In het boek Back to the Batcave vertelt hij dat hij teleurgesteld was toen hij niet gevraagd werd om de hoofdrol te spelen in Tim Burtons film Batman in 1989. West was toen 60  jaar oud, en de film had in tegenstelling tot eerdere verfilmingen van Batman een aanzienlijk serieuzere toon. Dit jaar verleende hij zijn stem voor de allerlaatste keer aan de animatiefilm Batman vs. Two-Face. Hij sprak onlangs nog over de mogelijkheid om een rolletje te spelen in de DC film The Batman, met Ben Affleck.

Adam West laat een vrouw, zes kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen achter.

R.I.P. Adam West 1928 – 2017