Blog | Cliffhangers en closures (Immy Verdonschot)

Iedereen die series kijkt zal er ervaring mee hebben: Een open einde. Wanneer een seizoen afgelopen is en deze wordt afgesloten met een cliffhanger. Soms zijn deze erg goed, waardoor je niet kunt wachten op het volgende seizoen. Slimme zet natuurlijk. Maar niets is zo frustrerend als fan zijn van een serie die op zo’n moment gecancelled wordt.

Blog Cliffhangers en closures (Immy Verdonschot) 2

Aan het lijntje houden

Het nadeel van dergelijke cliffhangers is vaak het cliché. Waar een serie afgesloten wordt met een auto-ongeluk, of andere ‘op het randje van de dood’- gevallen. Het maakt niet uit welke serie je kiest: De meesten gebruiken de open eindes, zodat ze zeker weten dat de kijkers terug zullen komen. Al is het dan alleen maar om te weten hoe de ‘veldslag’ eindigt. Van Arrow (al was seizoen twee wel netjes afgerond) tot aan Warehouse 13. Andere series zijn nog Under the Dome, Rizzoli & Isles, Haven, Defiance, Grey’s Anatomy, Witches of East End en ga zo nog maar even door. Al valt het op dat hier lang niet altijd een seizoen mee afgesloten wordt. Soms zal het toch een mooi afgerond verhaal zijn. Andere keren zijn er weer series, zoals Once Upon a Time en Sherlock waar de seizoensarc netjes afgerond is, maar er meteen een nieuwe steen wordt opgegooid. Een goede tussenoplossing, aangezien het publiek alsnog een gevoel van closure zal hebben en iets nieuws heeft om naar uit te kijken.

Abrupte stop

Zoals ik al zei, kan het erg frustrerend zijn wanneer een seizoen eindigt met een cliffhanger en de serie vervolgens geen toekomst meer krijgt. Waar veel series abrupt geannuleerd worden, krijgen sommige series toch nog de tijd om het af te ronden. Zo kreeg Warehouse 13 nog een vijfde seizoen, van welgeteld zes afleveringen, om het netjes af te sluiten. Andere series – zoals The Client List, My So-Called Life, Freaks and Geeks, Point Pleasant, The Secret Circle, No Ordinary Family, The Sarah Conner Chronicles, en ja, ook hier kan ik nog wel even doorgaan – hadden dat geluk niet. Hun open einde is het einde van de serie en laten fans achter zonder te weten wat het vervolg zou zijn geweest. Of dit bedoelt is of niet blijft in de meeste gevallen de vraag. De maker en bedenker van Veronica Mars, Rob Thomas, heeft toegegeven dat hij zijn serie expres heeft laten eindigen met vraagtekens. Hij geloofde altijd al in de achterban van zijn serie, de Marshmallows, die ieder seizoen achter hem stonden. Hij rekende er dan ook op dat zij zouden vechten voor de serie om er alsnog een seizoen, dan niet een film, uit te kunnen halen. De fans moesten er misschien jaren op wachten, maar dit jaar is die ‘afsluiting’ er eindelijk gekomen met een film en zelfs boeken. Nou ja, ‘afsluiting’ kun je het ook weer niet noemen. Zo roept de film meer vragen op dan het beantwoord, waar de boeken op door gaan.

Blog Cliffhangers en closures (Immy Verdonschot) 3

Mooi afgerond, met een strik erom

Gelukkig zijn er ook nog series die hier rekening mee houden. Series die van een mooi afgerond geheel houden, waardoor ze het nieuwe seizoen fris kunnen starten. Wat overigens niet betekent dat ze niet naar de laatste aflevering verwijzen, of de tussenliggende periode. Zo zou je kunnen denken aan de verschillende high school series, waar weer wordt begonnen met de eerste schooldag. Net als de vele fans, komen de personages terug van vakantie. Een goed voorbeeld van een dergelijke serie is – ja, daar komt ie weer – Buffy the Vampire Slayer. Maker en regisseur van de serie, Joss Whedon, heeft ook zijn beredenering hierover gedeeld. Zo was het vrijwel ieder seizoen onduidelijk of deze serie een vervolg zou krijgen. Whedon staat erom bekend dat hij zelf een fanboy is en ook veel respect en begrip heeft voor zijn eigen fans (net als zijn crewleden). Om de fans niet in de kou te laten staan, koos hij er daarom voor om ieder seizoen netjes af te sluiten (tenzij al bekend was dat er een vervolg zou komen, zoals bij seizoen twee). Mocht de serie geannuleerd worden, dan hadden de fans in ieder geval een gevoel van closure.

Een welverdiende afsluiting

Dan zijn er nog de series die jarenlang succesvol zijn geweest, waar uiteindelijk gekozen wordt om er een eind aan te maken. Dit kan met meerdere redenen te maken hebben, zoals acteurs die wel eens de filmwereld willen opzoeken of de behoefte om op een hoogtepunt te stoppen. Te denken valt hierbij aan sitcoms als Friends en How I Met Your Mother of shows zoals Charmed, Dawson’s Creek, Roswell en One Tree Hill. Waar dit vaak voor een redelijk zoetsappige/emotionele montage zorgt van alle personages en hoe hun toekomst eruit zal zijn (ze vinden eindelijk de liefde en een volgende generatie wordt geïntroduceerd), zijn er ook series die een passend (doch wel emotioneel) einde bedenken, zonder generaties vooruit te springen. Een voorbeeld hiervan is Gilmore Girls, waar dochterlief de wijde wereld intrekt zonder haar moeder, terwijl moederlief gewoon contact blijft houden met haar ouders.

Blog Cliffhangers en closures (Immy Verdonschot) 5

Als groot fan van series, waarvan ook velen zijn geannuleerd, heb ik vaker te maken met open eindes dan de netjes afgeronde seizoenen. Daarom ben ik toch geneigd de voorkeur te geven aan de aanpak van Whedon: Netjes afgerond, met een strik erom. Zodat je als fan closure hebt en je jezelf niet jarenlang hoeft af te vragen hoe het verhaal verder zou zijn gegaan. Sommige fans hebben hier echter hun eigen oplossing voor gevonden: Je gaat gewoon zelf verder met het verhaal en schrijft fanfictie, waar andere fans ook weer van kunnen genieten.

Xoxo,

Immy.