Blog | De kerstgedachte (Immy Verdonschot)

Normaal rond deze tijd van het jaar schrijf ik altijd een blog over enkele kerstfilms, bij wijze van tips. Dit jaar had ik dat weer kunnen doen, want er zijn films genoeg. Maar ik richt me nu op iets specifieks, namelijk de kerstgedachte. Geen lijst dus, al zullen hier natuurlijk ook enkele filmtitels genoemd worden.

Familie(ruzies)

Gisteren stond in het AD dat een kwart van de Nederlanders dit jaar geen kerst met familie viert, mede vanwege broer/zussenruzies of omdat er gebroken is met de ouders. Dit soort verhaallijnen komt ook vaak genoeg voor in kerstfilms. Zo betaalt Ben Affleck zelfs een familie om toch het gevoel weer terug te krijgen in Surviving Christmas. Of neem The Family Stone, waar de hele familie terugkeert naar het ouderlijk huis om de feestdagen samen te vieren. Iedereen doet in het begin heel vriendelijk, maar zoals altijd is er een climax waarin de boel ontploft en het uitloopt op een gigantische ruzie, waarbij zelfs het eten verpest wordt. Ik zou zelfs Home Alone kunnen noemen, aangezien Kevin en zijn broer Bud elkaar iedere keer dwars zitten en ze daardoor uiteindelijk bijna kerst niet samen vieren.

Nou ben ik iemand voor wie familie altijd het belangrijkste in de wereld is geweest, tot een paar jaar terug toen mijn ouders gingen scheiden. Sindsdien is onze familie steeds meer verbrokkelt en ook de feestdagenplanning – wie eet waar, wanneer – zorgt ieder jaar weer voor problemen. Voor zover ik me kan herinneren hebben we dan ook niet zozeer ruzie tijdens de feestdagen, maar vooral in de aanloop er naartoe. Je zou denken dat iedereen elkaar graag zou willen zien, maar bij ons in de familie blijkt die wens bij de een sterker te zijn dan bij de ander. En dat is soms moeilijk te accepteren.

Blog: De kerstgedachte (Immy Verdonschot) 4Een gemis

Wanneer ik vanochtend dan ook op het nieuws hoorde van bovenstaand artikel, deed me dat pijn. Omdat het zo akelig dichtbij komt, maar ook omdat kerst voor mij nog altijd een tijd is om samen te zijn met de mensen van wie je houdt. In While You Were Sleeping heeft Sandra Bullock geen familie meer, met als gevolg dat ze vaak moet werken tijdens de feestdagen. Echter wordt ze tot haar grote verbazing opgenomen in de familie van de man waar ze stiekem verliefd op is. Voor mij is dit het mooiste voorbeeld van een goede feelgood kerstfilm: Iemand die al enkele jaren alleen is, wordt overspoeld met liefde van onbekenden.

Soms wordt alles wat je hebt als vanzelfsprekend beschouwd. Zo denk ik meteen aan vrienden bij wie de familie niet meer compleet is of waar ze weten dat dit volgend jaar niet meer het geval zal zijn. Die gedachte alleen al breekt mijn hart, omdat dit iedere keer gevoeld zal worden. En om dan te realiseren dat er in sommige families bewust gekozen wordt om deze niet samen door te brengen, terwijl ze nog wel de mogelijkheid hebben, voelt als een gemiste kans. Want ik weet dat zij alles gegeven zouden hebben om hun familie compleet te hebben.

Blog: De kerstgedachte (Immy Verdonschot) 5In tijden van oorlog

Om toch nog een laatste filmvoorbeeld erin te gooien sta ik nog even stil bij Joyeux Noël. Ik heb al vaker aangegeven dat dit ook een kerstfilm bij uitstek is voor mij. Het speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar de Fransen, Duitsers en Schotten hun wapens neerleggen om samen kerst te vieren. En ja, dat is gebaseerd op ware gebeurtenissen, wat het nog hartverwarmender als ook hartbrekender maakt. Als ze ten tijde van oorlog vrede kunnen sluiten, hoe kleinzerig zijn we dan als we dat in de simpelste families niet kunnen?Blog: De kerstgedachte (Immy Verdonschot) 2Natuurlijk ligt de keuze bij iedereen zelf en is het ook prima om liever kerst te willen vieren met vrienden of juist helemaal alleen. Zo is Four Christmases een prima voorbeeld van waarom je soms liever niet de feestdagen samen doorbrengt. Maar voor mij persoonlijk draait kerst nog altijd om het samenzijn met familie. Kerstfilms hoeven wat mij betreft dan ook niet per se om magie te gaan of de Kerstman. Liever niet eigenlijk, aangezien wij in onze familie nooit op die manier kerst hebben gevierd. Het belangrijkste voor mij is het samen zijn met de mensen van wie ik hou. Dus als ik een kerstgedachte over zou kunnen en willen brengen, dan zou het dit zijn: vier de feestdagen met mensen van wie je houdt en geniet ervan. Geniet van de tijd die je nog samen hebt en beschouw het niet als vanzelfsprekend. Prettige kerstdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Xoxo,

Immy.

* Twee van mijn lijstjes staan hier al in een link verwerkt. Voor de geïnteresseerden is hier ook nog de enige ontbrekende.