Blog | De Uitdaging – W (Immy Verdonschot)

Daar ben ik weer! Mijn uitdaging loopt nog even door en we zijn bij een wel heel vermakelijke letter gekomen al zeg ik het zelf: van het bijzondere Westworld van HBO tot aan de kleine SyFy-series als Warehouse 13 en Wynonna Earp. In deze blog bespreek ik maar liefst vijf series waar ikzelf ontzettend van genoten heb.  

De Earpers

Ik begin met een serie die ik afgelopen jaar ontdekte (thanks Twitterfriends!). Wynonna Earp, een Amerikaans-Canadese western horrorserie, is gebaseerd op een comic book en gaat over een afstammeling van Wyatt Earp: Wynonna, die is uitverkoren om met het pistool van haar voorvader demonen (al zijn het eigenlijk een soort van zombies) terug naar de hel te sturen. Wynonna is daarin een soort antiheldin met slechte manieren. Daarnaast is ze nogal klungelig omdat het allemaal nieuw voor haar is.

Vanaf het eerste moment ben ik verkocht aan deze serie. De serie bestaat uit een geweldige cast die heerlijke personages spelen met verschillende sterke vrouwenrollen. Genres worden vermakelijk gecombineerd: het wilde westen, revolverhelden, zombies en ook behoorlijk wat humor. Je merkt wel dat het een SyFy-serie is, in de zin dat de effecten hier en daar wat beter kunnen en helaas vervalt het einde van het eerste seizoen een beetje in clichés en mindere verhaallijnen. Toch maakt dat de serie er niet minder om en ben ik heel benieuwd wat het nieuwe seizoen gaat brengen.

Een nieuwe familie heksen

Wie mijn blogs al een tijdje leest, weet dat ik ook Charmed-fan ben. Na die serie duurde het echter lange tijd voor een opvolger kwam. Natuurlijk had je Eastwick (met niemand minder dan Ashley Benson uit Pretty Little Liars), maar die serie bleek al snel een wat kitsch-achtige uitstraling te hebben. In 2013 volgde Witches of East End: een serie over twee generaties vrouwen – beide zussen – met magische krachten. Deze serie is eigenlijk op geen enkele manier te vergelijken met Charmed: het is veel donkerder, gaat verder en heeft veel meer backstory. Toch is het een van de weinige series die zich echt op heksen richt en ze niet slechts een van de randpersonages zijn.

Met een geweldige cast (bestaande uit onder andere Mädchen Amick – bekend uit Twin Peaks, Gilmore Girls en inmiddels Riverdale – als ook Jenna Dewan Tatum – Step Up, Supergirl – en Julia Ormond) en ook nog eens goede gastacteurs was de serie zeker vermakelijk. Helaas waren de verhaallijnen niet altijd even creatief of origineel, maar het was wel spannend. Dit weerhield de zender er echter niet van om de serie na twee seizoenen te annuleren.

‘World of endless wonder’

Voor iemand die van cultuur en geschiedenis houdt, is Warehouse 13 volop genieten. Een geheim team gaat namelijk iedere week op zoek naar artefacten waar zoveel betekenis en/of lading bij zit dat het een bepaalde kracht heeft gekregen. Neem bijvoorbeeld de typemachine van Sylvia Plath of Jimi Hendrix zijn gitaar. Het artefact krijgt daardoor effect op mensen en dat maakt dit team weer onschadelijk. Volg je het nog?

De serie bezit een hoog sciencefiction-gehalte en dat maakt het juist zo leuk. Zo komt menig bekend figuur uit de geschiedenis voorbij, zoals onder andere H.G. Wells. En ook hier is weer een goede cast samengesteld met uiteenlopende personages die allen wel een geeky eigenschap hebben. Met vijf seizoen een heerlijke guilty pleasure serie, waarvan ze op tijd wisten dat het einde eraan zat te komen en het dus ook mooi hebben kunnen afronden.

De charme van Neal Caffrey

Ik zou deze serie nooit gekeken hebben als een vriendin van mij niet een gigantische crush op Matt Bomer had: jawel, ik heb het over White Collar. De serie waar een witteboordencrimineel een deal sluit met de FBI om samen te werken, zodat hij niet in de gevangenis hoeft te zitten. De serie is een en al charme, wat voornamelijk komt door hoofdpersonage Neal Caffrey (gespeeld door Matt Bomer), en een hoop slimmigheid. De hoofdcast voelt meteen als een familie aan door de aandoenlijke personages en de leuke grappen die ze om elkaar kunnen maken. Verder deed de serie mij vooral denken aan Leverage: iedere aflevering is er weer een zaak die uitgezocht moet worden, waar op het einde pas duidelijk wordt hoe de vork nu daadwerkelijk in de steel zit. En het goede is dat dit gedurende de zes seizoenen steeds verder wordt uitgebouwd en iedere keer interessant blijft.

Het wilde westen

Als dit niet een van de beste series is van het afgelopen jaar, dan weet ik niet: Westworld. De serie zat prachtig in elkaar, al was het soms wat langdradig. Zonder al te veel weg te geven, kan ik eigenlijk alleen zeggen dat het een ingenieus concept is, waarbij rijke mensen betalen om in een andere wereld te leven. De serie neemt rustig de tijd om zijn verhaal te vertellen en ziet er ook nog eens geweldig uit. Vanaf aflevering een is het al duidelijk dat er behoorlijk wat grenzen zijn die overschreden kunnen worden, maar het verhaal is ijzersterk. Westworld is een must-see en een visueel spektakel.

Op mijn lijst

Twee series die nog zeker op mijn (veel te lange) lijst staan, zijn de series Wentworth en When We Rise. De eerste is een Australische dramaserie die zich afspeelt in een vrouwengevangenis. De serie kwam in 2013 uit en jaar later hadden we ook in Nederland een eigen bewerking, namelijk Celblok H. Veel weet ik er niet van, behalve dat sommige vrienden de serie aangeraden hebben.

Dan is er nog de nieuwe miniserie die dit jaar uitkwam: When We Rise. Met verschillende namen waar ik al een tijd niets meer van gehoord heb (Whoopi Goldberg, Mary-Louise Parker, Rachel Griffiths en Guy Pearce) en een veelbelovend verhaal over de homobeweging die opkwam in Amerika in de zeventiger jaren, begint de serie bij de rellen in Stonewall 1969. Zoals gezegd staat de serie op mijn watchlist, maar alleen de trailer maakte me al erg benieuwd.

Tot zover alweer de 23ste uitdagingsblog, met nog maar drie te gaan. Deze was weer wat aan de lange kant met maar liefst zeven series om bij stil te staan. Aangezien de volgende letter de ‘x’ is, zal die blog wel weer wat korter zijn. Tot dan!

Xoxo,

Immy.