Blog | Grootste filmflops aller tijden (Chard van den Berg)

De afgelopen jaren zijn niet bepaald goed geweest voor de Noord-Amerikaanse film industrie. Vooral op dat continent liepen de bioscoop bezoekcijfers vreselijk terug. Terwijl de Chinese en Aziatische markt enorm aantrok. Door de verliezen in het Amerikaanse gebied, gingen een aantal filmstudio’s failliet en in sommige gevallen moesten studio’s fuseren. Zo kwam er een einde aan studio’s als Relativity Media, Miramax en Filmdistrict. Voor deze studio’s kwam dit einde door één of meerdere filmflops. Vandaag kijkt Chard van den Berg terug op een aantal van de grootste filmflops aller tijden.

filmflops

Beloved

Beloved is een film uit 1998, welke werd uitgegeven door Buena Vista films, een dochterbedrijf van The Walt Disney Company. Beloved is een film die er op idee van televisielegende Oprah Winfrey kwam. De film speelt zich af na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en gaat over een Amerika dat net uit de slavernij komt. In het bijzonder gaat de film over een vrouw (Oprah Winfrey) die met haar 3  kinderen op een plantage woont. Deze plantage wordt veelvoudig overvallen door een klopgeest.

De film kwam uit in 1998 en kostte ongeveer $80 miljoen. Hierbij zijn echter nog niet eens de marketing en reclamekosten opgeteld. Uiteindelijk werd de film een enorme flop en leverde de film slechts $22 miljoen op. Oprah Winfrey ziet Beloved als het grootste falen uit haar carrière. Zeker omdat dit haar “kindje” was, zo zegt ze zelf. Winfrey denkt dat deze flop haar vreetbuien heeft bezorgd.

Cutthroat Island

Cutthroat Island

De piratenfilm Cutthroat Island kwam uit in 1995 en de hoofdrollen werden vertolkt door Geena Davis en door de toen relatief onbekende Matthew Mordine. Er waren echter ook acteurs als Michael Douglas en Arnold Schwarzenegger in de running voor de rol. Cutthroat Island werd geregisseerd door Renny Harlin en gaat over de vrouwelijke piraat Morgan Adams (Davis) die zo snel mogelijk de schat van haar overleden vader probeert te vinden. Maar Morgan heeft ook nog een ander doel: ze wil de dood van haar vader, die door zijn broer Dawg Brown werd omgebracht, wreken. Om aan beide missies te kunnen beginnen, probeert ze de bemanning van haar vaders boot te overhalen om met haar mee te varen naar Cutthroat Island, waar de schat begraven ligt

De film kostte zo’n $98 miljoen en leverde slechts $10 miljoen op. Hiermee kwam de film in de geschiedenisboeken als grootste flop aller tijden. De producent Caralco ging onder andere door dit verlies kopje onder.

The Adventures of Pluto Nash

The Adventures of Pluto Nash

Eddie Murphy was vooral in de jaren 80 en jaren 90 van de vorige eeuw enorm succesvol. Zo werden zijn films als Coming to America en Beverly Hills Cop enorme kaskrakers en kregen die films zelfs een cultstatus. In 2003 kwam aan die periode echter rap een einde, door de film The Adventures of Pluto Nash. In deze “komische” film gaat het voor het grootste gedeelte over een maankolonie en een zangclub/nachtclub. Hierna volgt een vrij warrig verhaallijn.

De film werd door de critici en de bioscoopbezoeker in de steek gelaten. Zo leverde de film een dramatische 7.1 dollar op, op een budget van 100 miljoen dollar. Inclusief marketing kosten zelfs 132 miljoen dollar.  Murphy werd vanwege zijn acteerprestaties in de film door de organisatie van de Razzy Awards, tot slechtste acteur van het decennium verklaard. Het zorgde ook voor een neerwaartse spiraal in Eddie Murphy’s carrière.

Chard van den Berg