Blog | Meesterverteller Steven Spielberg (Immy Verdonschot)

Afgelopen weekend was ik bij de opening van het filmprogramma ‘Steven Spielberg, Meesterverteller’. De aftrap werd gegeven met een korte inleiding van Ronald Simons, de filmprogrammeur die zich hard heeft gemaakt voor de meest succesvolle regisseur aller tijden, en met de vertoning van één van Spielbergs klassiekers: E.T. the Extra-Terrestrial.

Steven Spielberg

Nostalgie

Het maakt niet uit wanneer je geboren bent, iedereen zal bekend zijn met het werk van Steven Spielberg. Niet alleen omdat hij al bezig is sinds 1959 (!), maar ook omdat zijn werk heel divers is. Voor deze blog heb ik ter opfrissing even door zijn IMDB-profiel gescrolled en daar zag ik onder andere The Sugarland Express (welke ik nog steeds moet zien), Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Ark, E.T. the Extra-Trerrestrial, maar ook The Color Purple, Jurassic Park en Schindler’s List voorbij komen. Van misdaad, science-fiction en buitenaardse wezens tot de zwaarste drama’s, Steven Spielberg heeft het allemaal gedaan. En voor mij horen al die films dan ook bij mijn jeugdjaren. De laatst genoemde is namelijk in de jaren negentig gemaakt, toen ik nog op de basisschool zat.

Steven Spielberg

Dat we als openingsfilm E.T. te zien kregen was dan ook pure nostalgie. Ik heb geen idee hoe lang het geleden is dat ik die film gezien heb, maar alles kwam weer terug. Het leuke was dat we allemaal kleine lampjes hadden gekregen die we om onze vinger konden doen. Zodoende konden onze vingers ‘licht geven’ en is als videobericht voor Spielberg gefilmd hoe de hele zaal ‘E.T. phone home’ riep. Het was prachtig! De film keken we op het originele 35mm materiaal (dus zonder de toegevoegde walkies en geweren) en was nog even goed als toen. Wel deed E.T. me een beetje denken aan Wall•E, qua vorm en met de grote ogen, maar hij was nog even aandoenlijk. En ik moet toegeven: het komt niet vaak voor dat ik nog emotioneel word in de bios, maar ik heb toch een paar keer behoorlijk moeten slikken. En ja, ook ik kon het niet laten om even op de foto te gaan op de fiets waar E.T. voor in het mandje zat.

Steven Spielberg(Voor meer zie https://www.facebook.com/eyefilm/photos_stream )

Een bijzondere gast

Speciale gast op de openingsavond was de Nederlandse Menno Meyjes: Schrijver, regisseur en producent die zijn doorbraak kreeg met het script voor The Color Purple. Daarna werkte hij nog meerdere malen samen met Spielberg. Tijdens de inleiding werd gevraagd hoe Spielberg bij hem terecht kwam, waarop hij reageerde dat Spielberg zei ‘I’ve seen every writer in Hollywood, I might as well see you.’ Meyjes maakte echter wel duidelijk dat hij geen subtiele verfilming van het boek wilde doen, maar dat hij op zoek was naar eentje die deed denken aan Gone With the Wind. Lacherig zei hij daar nog achteraan ‘dat zeg je wanneer je jong bent’ (of iets in die trant). Hij heeft toen het scenario in slechts tien dagen geschreven, wat neerkomt op zo’n 20 pagina’s per dag.

Steven Spielberg

Voor wie de film overigens niet kent, de film was genomineerd voor elf Oscars en bezorgde Oprah Winfrey haar eerste filmrol. Tijdens het filmen waren ze zo verrast door het talent van Winfrey, dat haar rol werd uitgebreid. Zowel zij als Whoopi Goldberg, als ook Meyjes en Spielberg waren allen genomineerd. Sindsdien is Meyjes in contant gebleven met Steven Spielberg en heeft hij zelfs enkele scènes geregisseerd in War Horse. Wat betreft Nederlandse films zat hij op de regisseursstoel voor de Nederlandse films Het Diner, De Reünie en De Held. De laatste zal als openingsfilm van het Nederlands Film Festival vertoond worden.

Steven Spielberg

Steven Spielberg – De lijst

Maar genoeg over de opening en op naar waar iedereen de komende tijd van kan genieten. Zo zijn maar liefst twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs carrière te zien, beginnend met de vroege thriller Duel (1971) tot Lincoln (2012) en een lijst van nog eens twaalf films waar zijn invloed als producent zichtbaar is. Denk daarbij aan Poltergeist, Super 8, maar ook aan de Back to the Future-trilogie. Als klap op de vuurpijl is zijn nieuwste film ook aan het programma toegevoegd: The BFG, ofwel ‘The Big Friendly Giant’ in Nederland beter bekend als De GVR (‘De grote vriendelijke reus’) van Roald Dahl, waar ook weer een Nederlander aan heeft gewerkt, namelijk Justin van der Lek.

Steven Spielberg

Dat is trouwens nog niet alles. Zo zijn er ook speciale voorstellingen. De eerste drie Indiana Jones-films en de Back tot he Future-trilogie zullen in twee marathonvoorstellingen worden vertoond. Ook vinden er double-bills plaats, een Nederlandse versie van E.T. voor de allerkleinsten én een speciale vertoning van een van Spielbergs eerste films: Duel met een live soundtrack. Voor alle Steven Spielberg liefhebbers, cinefielen en voor iedereen die van goede films houdt, het programma is te zien van 8 juli tot en met 31 augustus 2016. Mocht het weer dus niet meezitten, dan kun je in ieder geval prima de tijd doorkomen in de bios. Veel kijkplezier!

Xoxo,

Immy.