Blog | Nederlanders in Hollywood (Chard van den Berg)

Blog Nederlanders in HollywoodBlog Nederlanders in Hollywood door: Chard van den Berg

Blog Nederlanders in Hollywood (Chard van den Berg)

De aankomende Oscars zullen een piepklein Nederlands tintje hebben. Hoyte van Hoytema is namelijk genomineerd voor zijn cinematografie voor de oorlogsfilm Dunkirk. De film werd een publiekslieveling en een kaskraker. Naast Hoytema is er nog een Nederlander genomineerd voor een Oscar, namelijk Arjen Tuiten. Hij is genomineerd voor de visagie in Wonder, een film over het misvormd jongetje August Pullman. In de film speelt onder andere Julia Roberts een rol, maar de grote ster is toch Jacob Tremblay als August. Hoytema en Tuiten zijn niet de enigste Nederlanders die ooit wat hebben bereikt in Hollywood, daarom hieronder een klein overzicht van Nederlanders in Hollywood.

Hoyte van Hoytema & Arjen Tuiten.

Sylvia Kristel
Sylvia Kristel was in de jaren 70 van de vorige een van s ’lands meest gevierde sterren op internationaal vlak. Ze begon haar carrière in de Nederlandse film Naakt Over de Schutting uit 1973. Ze brak pas echt door in 1974 met haar rol als Emanuelle in de gelijknamige film. De film komt natuurlijk niet uit Hollywood en is van Franse makelij, maar toch werd Kristel een beroemdheid in Amerika. De erotische film werd daar vooral op VHS een hit en uiteindelijk ook een cultklassieker. Het werd de best bezochte film uit Frankrijk met zo’n 8.5 miljoen bezoekers. Dankzij deze film werd Sylvia tevens een sekssymbool en zou nog elf keer in de Emanuelle reeks te zien zijn. Op privévlak ging het haar wat minder goed af. Zo scheidde ze een keer en overleed haar tweede echtgenoot. In 2012 werd er slokdarmkanker bij Kristel geconstateerd, waaraan ze uiteindelijk overleed.

Sylvia Kristel

Sylvia Kristel

Carice van Houten
Deze actrice heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. In Nederland kennen we haar natuurlijk van films als Zwartboek, Lepel en Brimstone. In de Verenigde Staten is Carice van Houten vooral bekend als Mellisandre in de HBO-hitserie Game of Thrones. Deze serie weet in de VS alleen al meer dan 10 miljoen kijkers te bekoren en is een enorme hit. Verder werd Van Houten genomineerd voor een aantal grote filmprijzen. De belangrijkste is waarschijnlijk de prijs voor best actrice in een serie tijdens de Screen Actors Guild Award. Daarnaast speelde Carice in de internationale horrorfilm Incarnate.

Carice van Houten

Carice van Houten

Rutger Hauer
Rutger Hauer begon zijn carrière in de iconische Nederlandse serie Floris. De serie die in 1969 werd uitgezonden, was losjes geïnspireerd op het Engelse Ivanhoe. In de jaren 80 had Hauer zijn hoogtepunt van zijn carrière in de Verenigde Staten. Zo won hij in 1987 een Golden Globe voor beste acteur in een televisiefilm. Daarnaast speelde hij naast Harrison Ford in de cultklassieker Blade Runner, de film waar vorig jaar een vervolg op gemaakt is. Overigens wordt Hauer vaak door elkaar gehaald met Sir Anthony Hopkins.

Rutger Hauer

Rutger Hauer

Chard van den Berg