Blog | Omar Sharif – Van A tot Z herinnerd

Enkele dagen geleden is Egyptisch acteur Omar Sharif overleden aan een hartinfarct. Geboren in 1932 in Alexandria… Er bestaat een grote kans dat menig lezer de naam nog nooit gehoord heeft en misschien nog wel een grotere kans dat zijn meesterwerken niet gezien zijn. Hij brak over de hele wereld door met zijn rol in Lawrence of Arabia, naast een andere grootmeester die inmiddels overleden is: Peter O’Toole. In deze blog sta ik stil bij zijn drie grote rollen: Van Sherif Ali en Nicky Arnstein tot aan zijn rol als Yuri Zhivago.

Mijlpaal

Met zijn rol als Sherif Ali was hij de eerste Arabische acteur die wereldwijd beroemd werd. En wat een introductie had hij in deze film: Zijn eerste actie is iemand vanuit de verte neerschieten omdat er uit een bron wordt gedronken zonder toestemming… vlak voor de ogen van Lawrence. Een man die uit zou groeien tot een belangrijk luitenant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rijdend door de woestijnen van onder andere Egypte is Omar Sharif helemaal op zijn plek in deze 3,5 uur durende film, waarin geen enkele vrouw herkenbaar in beeld komt. Het is een film waarin mannen echt kunnen schitteren. En dat leverde Sharif niet zomaar nominaties op, maar hij won er zelfs een Globe mee. Niet slecht voor een Amerikaans debuut.

Omar Sharif als Russische dichter

Met zijn volgende Amerikaanse productie had hij al meteen een ‘leading’ rol gescoord. Zijn eerste Engelstalige hoofdrol. En niet zomaar een: Doctor Zhivago is een Russisch boek dat het liefdesverhaal vertelt van een jonge dokter/dichter. Het verhaal speelt af tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog, Russische Revolutie en burgeroorlog. Net als Lawrence of Arabia is het een episch verhaal dat over verschillende jaren uitstrekt en duurt de film ongeveer drie uur. In tegenstelling tot de vorige film, bevond hij zich hier echter tussen twee vrouwen. En dit waren zeker niet de minste: Zo werden zijn liefdesinteresses vertolkt door Geraldine Chaplin (je weet wel… familie van) en Julie Christie. Funfact is nog dat zijn eigen zoon in de film te zien is, namelijk als een jongere versie van Zhivago. Een epische film als deze komt eigenlijk alleen maar tot zijn recht op een groot bioscoop doek, al is het dan nog zo’n zit. Afgelopen jaar heb ik de kans gekregen om de film ook als zodanig te kunnen beleven in EYE Filmmuseum en ik kan het iedereen aanraden: Ook voor deze rol ontving Sharif een welverdiende Golden Globe.

Sharif, de charmeur

Zijn eerste rol in een musical, waarin hij zelfs zong, was in Funny Girl. Een prachtige musical die je keer op keer kan kijken. Hier schitterde hij naast het filmdebuut van niemand minder dan Barbra Streisand. Samen stalen ze de show. Voor het eerst kreeg Sharif hier de kans om zijn luchtige kant te laten zien: Als een levensgenieter en gokker Nicky Arnstein charmeerde hij Fanny Brice. Al eindigde deze film ook zeker met een zware toon… Een film die overigens voortkwam uit een succesvolle theatermusical, welke gebaseerd is op het leven van Fanny Brice. Over deze film zou ik alleen al een hele blog kunnen schrijven. Het is een musical, die net als zijn hoofdrolspelers, zijn charme niet verliest. Met zijn dromerige ogen en ervaring met vrouwen kan je niet anders dan meegezogen worden in de romantiek. Veel woorden had hij er dan ook niet voor nodig, daarom laat ik je gewoon genieten van zijn simpele redenering: “You are woman, I am man… Let’s kiss.”

Dat hij op Streisand een indruk heeft gemaakt, blijkt uit de afbeelding die ze op Instagram postte. De bijgaande tekst leest:

“Omar was my first leading man in the movies. He was handsome, sophisticated and charming. He was a proud Egyptian and in some people’s eyes, the idea of casting him in ‘Funny Girl’ was considered controversial. Yet somehow, under the direction of William Wyler, the romantich chemistry between Nicky Arnstein and Fanny Brice transcended stereotypes and prejudice. I feel lucky to have had the opportunity to work with Omar, and I’m profoundly sad to hear of his passing. #OmarSharif”

Omar Sharif

(Instagram post Barbra Streisand)

Minder opvallend, maar nog steeds aanwezig

Later keerde hij deels terug naar de Egyptische cinema waar hij zijn start kreeg, maar over de jaren was hij ook zeker in Amerikaans werk en zelfs in een Franse serie te zien. Zo had hij nog rollen in Hidalgo, Ten Commandments en verzorgde hij de voice-over in 10.000 BC. Andere grote namen die nog zeker het noemen waard zijn, zijn Catherine Deneuve en Julie Andrews. Ook naast deze lovely ladies wist Omar Sharif te schitteren.

Hoewel Lawrence of Arabia me persoonlijk minder trekt en voor mijn gevoel erg lang duurt, blijft de film een klassieker die Sharif’s eerste stappen in de Amerikaanse filmwereld toont. Van woestijnen tot besneeuwde en bevroren landschappen en van Russen tot aan Spanjaarden en Joden: Omar Sharif heeft alles getrotseerd in zijn filmcarrière. Een typecaster kun je hem dan ook zeker niet noemen. Toch zijn het zijn rollen als Arnstein en Zhivago die me altijd bij zullen blijven en hoe ik hem zal herinneren… Vol charme en romantiek.

Xoxo,

Immy.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter