Blog | Popartiesten die een Oscar wonnen (Chard van den Berg)

Dankzij de film Dunkirk kreeg de carrière van One-Direction zanger Harry Styles een enorme boost. De film en zijn acteerprestaties kregen vele positieve recensies, ondanks dat men voordat de film uitkwam vrij sceptisch was. Styles is niet de enige popartiest die succesvol was op het witte doek. Hieronder bespreek ik een aantal artiesten die ooit een Oscar wonnen voor hun acteerprestaties.

Cher, Moonstruck (1987)

Cher is een zangeres die vooral bekend staat van hits als “I Got You Babe”, “If I Could Turn Back Time” en “Believe”. Ze won in 1988 een Oscar voor de film Moonstruck. Hierin speelt ze een alleenstaande vrouw (Loretta), die verliefd wordt op de broer van de man die haar een huwelijksaanzoek heeft gedaan (Ronny). De laatstgenoemde wordt gespeeld door Nicolas Cage.

De film werd positief ontvangen en was een hit in de Amerikaanse bioscopen. Zo wist de film meer dan 91 miljoen dollar op te leveren, op een budget van 15 miljoen dollar. De film werd genomineerd voor zes Academy Awards, waarvan het die voor beste script, beste hoofdrolspeelster (Cher) en beste bijrolspeelster (Olympia Dukakis) daadwerkelijk won. Het was overigens Cher’s tweede Oscarnominatie. Hierna zou ze niet meer zo vaak in een film optreden. In 2010 was ze nog te zien naast Christina Aguilera in Burlesque en zal ze een rol spelen in het dit jaar te verschijnen Mamma Mia! Here We Go Again.

Jennifer Hudson, Dreamgirls (2007)

In 2004 brak zangeres Jennifer Hudson door met haar optredens in het derde seizoen van de Amerikaanse talentjacht American Idol. Uiteindelijk werd ze zevende, maar ze had toch een goede indruk achtergelaten. Hierna nam ze verschillende albums en singles op. In 2006 was ze te zien in de rol van Effie White in de musical-film Dreamgirls naast o.a. Beyoncé en Eddie Murphy. Hiervoor kreeg ze uiteindelijk een Oscar voor beste actrice en dit succes zorgde er ook voor dat het bijbehorende album op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten stond. Daarnaast ontving ze ook een Golden Globe Award voor beste vrouwelijke bijrol.

Barbra Streisand, Funny Girl (1969)

Barbra Streisand werd geboren in Brooklyn, New York in 1942. In 1962 tekende ze haar eerste platencontract en haar debuutalbum Barbra Streisand Album won twee Grammy’s in 1963. Streisand scoorde als zangeres hits als “You Don’t Bring Me Flowers”, “Tell Him” en “Woman in Love”. In 1969 won ze een Oscar voor beste actrice in de film Funny Girl. Ze was echter niet de enige die dat jaar de prijs won, er hadden namelijk even veel mensen gestemd op Katherine Hepburn in Lion In Winter. Streisand was naar eigen zeggen verbaasd en begreep het niet zo goed. Net als vele mensen in de zaal. Funny Girl was een enorme hit, zeker voor die tijd. De film wist 58 miljoen Amerikaanse dollar op te brengen.

Ze won in 1977 nog een Oscar voor Best Original Song (“Evergreen”) uit de film A Star Is Born. In totaal werd Streisand vijf keer genomineerd en won ze twee Oscars. Daarnaast won ze vijf Emmy’s, acht Grammy’s en een Tony Award.

Chard van den Berg