Blog | Spaanse series en de verovering van de Nederlandse Netflix kijker (Chantal van Remmen)

Als er een volk is dat niet moeilijk doet over het kijken van films en series in andere talen, zijn Nederlanders het wel. Al is heel Europa door de samenhang van verschillende talen en culturen altijd perfect geweest voor de openbaring van de culturele sector, toch niet elk volkje van ons continent is gemakkelijk te overtuigen. Zelfs in een aantal van dichtbij ons liggende landen, zoals Duitsland en Frankrijk, wordt er nog veel nagesynchroniseerd. Maar bij ons Nederlanders niet hoor, wij kijken het origineel! -met ondertiteling natuurlijk. We weten al een tijdje dat Nederland toch nog wel aardige romantische comedy’s kan maken, dat Scandinavië erg goed is in crime en toen kwam Spanje. Naar mijn idee geïnspireerd door de Amerikaanse kaskrakers, maar ze doen het maar mooi wel! En ook niet verkeerd al zeg ik het zelf.

Ik heb de voor mij vier grootste Spaanse veroveringen op een rijtje gezet. De Spaanse series worden niet per se in volgorde van goed, beter, best besproken.

1. Élite

Spaanse series - Elite

Over Amerikaanse inspiratie gesproken. Élite is er een van. Naar mijn inzicht heeft het wel wat weg van Gossip Girl. Bevoorrechte tieners op school, bada bing bada boom, een Spaans sausje erover heen en daar was Élite. Maar begrijp mij niet verkeerd, al is de setting hetzelfde, het verhaal is compleet anders. En ik weet niet of het komt omdat het uit Europa komt, maar het lijkt in ieder geval niet zo een ver van je bed show als de Amerikaanse variant.

2. La Casa de Papel

Spaanse series - La Casa de Papel

De serie La Casa de Papel heeft ondertussen iedereen wel gezien denk ik. Als er iets trending is op het internet dan is het deze serie wel. En wie houdt er niet van een bij elkaar geraapt zootje mensen die elkaar perfect aanvullen en dit verhaal van alles wat geven. Een bende actie en emotie eroverheen en dat allemaal aangevoerd door een sociaal awkward persoon die je door de seizoenen heen toch ook steeds beter leert en kennen en losser ziet worden. Over twee kanten gesproken zeg! Willen we hier nog een vergelijking maken naar de andere kant van de oceaan? Misschien heeft wel iets weg van de Ocean’s franchise.

3.  Las Chicas del Cable

Spaanse series - Las Chicas del Cable

Voor deze serie kan ik niet zo een vergelijking bedenken met onze Amerikaanse voorbeelden. Hulde aan Spanje! Wel hebben ze goed ingespeeld op het feit dat de op historie gebaseerde verhalen het de laatste jaren erg goed doen. De achterliggende gedachte zoals de dit jaar uitgebrachte Self Made op Netflix. In het geval van Las Chicas del Cable hebben we het over een groep vrouwen die in 1920 het heft in eigen handen nemen. Of dat nou wordt aangemoedigd of niet. Wij houden ervan!

4. Vis a Vis

Vis a Vis

Toch weer een vergelijking waar we niet onderuit kunnen. Orange is the new Black meets Vis a Vis. Waar hebben we het over? Een vrouwengevangenis, iemand die er eerst niet echt thuishoort (maar niets blijkt later minder waar), altijd een karakter die te slecht voor woorden is en een die te dom voor worden is, een corrupte bewaker en iemand die het pispaaltje is. En natuurlijk blijft het doel: ontsnappen. Een nieuw verhaal in een nieuw continent! Zolang het bij overeenkomsten blijft kan ik er in ieder geval geen genoeg van krijgen!

Je vist natuurlijk in een kleine pool van acteurs en actrices. Dus net zoals bij ons komen ook regelmatig dezelfde koppen voorbij. De besten natuurlijk, maar je moet wel een beetje kunnen loslaten dat je ze van een specifieke rol kent. Want een vergelijking tussen de vier hierboven genoemde series kan je absoluut niet maken.

Nu is het natuurlijk de vraag of Spanje ook naar de Nederlandse input op Netflix kijkt. Ik denk het niet eigenlijk, maar wellicht iets om een keer uit te zoeken.

Ondertussen blijven de seizoenen van deze Spaanse series Netflix binnen rollen, dus wij kunnen nog wel even vooruit.

Chantal van Remmen