Blog | ‘You talkin’ to me?’ (Immy Verdonschot)

Martin Scorsese, regisseur van geweldige klassiekers als Taxi Driver, New York, New York, Raging Bull, Goodfellas en de laatste jaren Shutter Island, Hugo, The Wolf of Wall Street en Silence. Een grootmeester in zijn vak met een geheel eigen stijl en een uitgebreid oeuvre. En dat heeft EYE ook gedacht, want op 25 mei is de tentoonstelling ‘Martin Scorsese – The Exhibition’ geopend.

Martin Scorsese in EYE

Voor wie nog niet eerder naar een tentoonstelling in EYE is geweest, ze hebben één grote ruimte die daarvoor wordt gebruikt. In dit geval begint de expositie met het vroege leven van Martin Scorsese waarbij veel aandacht aan zijn familie wordt besteed. Hij is namelijk opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy (New York). In vroege familieopnames is te zien hoe hecht de familie is, wat je ook terugziet in zijn werk. Zo wordt gedurende de tentoonstelling zijn privéleven vaak gespiegeld aan dat wat Scorsese in film laat zien. Het is de eerste tentoonstelling die volledig aan de regisseur is gewijd.

De indeling

De tentoonstelling is opgedeeld in thema’s, zoals geloof en vertrouwen, de Italiaanse maffia, schuld en boete maar ook de zoektocht naar spiritualiteit en het concept van broers (als bloedverwant of anders). Je begint met de wat persoonlijke onderwerpen, zoals familie en broederschap, en uiteindelijk kom je bij wat algemenere onderdelen uit. Dan is er aandacht voor zijn werkwijze zoals montage en geluid, maar ook het thema cinefiel. Want als er iemand zich inzet voor het filmerfgoed, dan is het Martin Scorsese wel. Voor wie hier nog niet mee bekend was: Hugo is een hele goede tip waarin de filmgeschiedenis (en ontwikkeling van filmtechnieken) prachtig samenkomt.

De fragmenten

In iedere ruimte kun je kijken naar filmmateriaal en op meerdere plaatsen kun je luisteren naar soundbites van Martin Scorsese zelf. Het zijn er dan ook een hoop. Deze zijn gekoppeld aan het thema van de ruimte. De compilaties verschillen van een minuut of drie, tot zelfs een kwartier, al waren de meeste ongeveer zeven minuten. De fragmenten illustreren perfect de thema’s uit het werk van Scorsese en maken van de tentoonstelling zeker een geheel. Wanneer je echter veel wil lezen en bekijken, is het niet ideaal aangezien er ook veel tijd in gaat zitten en niet overal plaats is voor iedereen op een bankje. Houd er dus rekening mee dat je soms een behoorlijke tijd moet staan.Blog: ‘You talkin’ to me?’ (Immy Verdonschot) 3

De aankleding

Maar er is veel meer te zien dan fragmenten alleen. Zo zijn er tal van props, zoals kostuums uit zijn vele films, foto’s van de sets, scripts en storyboards met aantekeningen van Scorsese zelf. Want funfact: hij maakt vaak zijn eigen storyboards. Twee leuke extra props zijn een foto en brieven van toen Scorsese werkte aan de clip ‘Bad’ van Michael Jackson. Want jazeker, de clip uit 1986 is geregisseerd door niemand minder dan grootmeester Martin Scorsese.

De tweede prop heeft een Nederlandse link. Op een gegeven moment was Scorsese namelijk in Nederland voor ofwel onderzoek, ofwel om te filmen en zo kwam hij in contact met Pim de la Parra. Een van zijn scripts is te bezichtigen met commentaar van Scorsese. Oh en al deze objecten en documenten? Die zijn afkomstig uit de privécollectie van Scorsese zelf en Robert De Niro (sidenote: De Niro en Leonardo DiCaprio behoren tot zijn vaste acteurs).

Blog: ‘You talkin’ to me?’ (Immy Verdonschot) 4

Naar de film

De tentoonstelling doet je meteen verlangen naar het kijken van Scorsese’s films. Gelukkig heeft EYE een uitgebreid aanbod, mede samengesteld door de regisseur die centraal staat. Hij is verantwoordelijk voor 21 van de ruim vijftig films. Klassiekers als Taxi Driver en Goodfellas, maar ook zijn laatste nieuwe films – The Wolf of Wall Street en Silence – worden vertoond. Een nadeel is wel dat de films die getoond worden, niet heel vaak draaien. Je moet er dus echt rekening mee houden wanneer je een bepaalde film wil zien.

Helaas had ik zelf te weinig tijd om echt alles de aandacht te geven, of de films te zien die op mijn lijst staan. Ik hoop dan ook nog eens terug te gaan om de rest te bekijken. Dat kan in ieder geval tot 3 september 2017. Of je bekend bent met zijn werk of niet, eigenlijk zou iedereen die van film houdt (of de Italiaanse cultuur) deze tentoonstelling moeten zien. Want je zult geheid met enkele filmtips naar buiten lopen.

Kijk hier voor meer info!

Xoxo,

Immy