BREIN sommeert ondertitelwebsites te stoppen

BREIN

Twee populaire Nederlandse sites stoppen per direct met het aanbieden van ondertitels voor films en series. Stichting BREIN, dat op zegt te komen voor auteursrechten, dreigt de sites namelijk voor de rechter te slepen. Een daarvan is Bierdopje.com, en verder heeft ook SimpyReleases de handdoek in de ring gegooid.

Stichting BREIN stelt in een brief dat de sites “inbreukmakend” en “onrechtmatig” handelen. Het vertalen van ondertitels, of zelf produceren van ondertitels zou inbreuk maken op de auteursrechten van rechthebbenden.

De sites hebben de ondertitels inmiddels offline gehaald. “Tegen dat juridische geraaskal van deze partij met grootheidswaan en overbetaalde juristen kunnen we gewoonweg niet op”, zegt de beheerder van Bierdopje.com. De site gaat nu verder als een TV-community, waarbij alle verwijzingen naar ondertitelde content verwijderd zullen worden.

BREIN beschuldigt de sites van inbreuk op het auteursrecht. Het is niet de eerste keer dat BREIN zijn pijlen richt op sites die ondertiteling aanbieden. In 2004 werd ondertitels.nl offline gehaald.