Cineweek | De Brand in het Landhuis

Dit keer geen filmnieuws, maar wel iets wat er naar mijn mening op lijkt. Onlangs ontdekte ik namelijk een podcast die zo goed in elkaar zat, dat het net een thriller leek. Het gaat hier om De Brand in het Landhuis dat begin dit jaar erg populair is. Gezien ik de podcast echter recentelijk pas ontdekt heb wil ik hem hierbij nog even onder de aandacht brengen.

Al een lange tijd ben ik gefascineerd door Zionsburg, een landgoed in Vught. Dit is een dorp waarvan ik altijd in de buurt heb gewoond en ook regelmatig kwam. Een tijdje terug heb ik er zelf een aantal jaar gewoond. In mijn toenmalige woning lagen nog wat spullen van de vorige bewoner, waaronder een boek genaamd Het geheim van Zionsburg. Dit ging over een bekend Vughts landhuis in combinatie met het bijbehorende landgoed. Hierdoor werd mijn interesse voor deze mysterieuze plek aangewakkerd.

Wat deze locatie zo ”mysterieus” maakt zal ik in het kort even toelichten. Zionsburg is een landgoed dat midden in een Vughtse woonwijk ligt en werd als laatste bewoond door Ewald Marggraff, die het terrein van zijn vader had geërfd. Ewald was volgens de inwoners van Vught een vrij excentrieke man waar ze maar moeilijk hoogte van kregen. Ook lag hij regelmatig in de clinch met de gemeente. De man was naast Zionsburg namelijk ook in het bezit van een grote hoeveelheid andere panden en stukken grond, waaronder enkele bossen. Hij weigerde echter om ook maar iets te laten opknappen of verkopen. Zelfs als het stond te verrotten.

Ondanks het feit dat Ewald als een lastig persoon gezien werd was de schok groot toen in 2003 het landhuis afbrandde en hij daarbij om het leven kwam. Mede vanwege het feit dat enkele van zijn kostbare bezittingen hierna spoorloos waren dacht men aan opzet of zelfs een complot. Al is daar tot voor kort nooit echt duidelijkheid in gekomen.

Dit was voor schrijver en acteur Simon Heijmans reden genoeg om er eens in te duiken. Samen met ‘podcastdokter’ en eindredacteur Marion Oskamp maakte hij een podcast over Zionsburg, die heel toepasselijk De Brand in het Landhuis ging heten. Opvallend is dat de podcast aanvoelt als een boek. Simon beschrijft namelijk tot in detail zijn eigen ervaringen met Vught, om er vervolgens na jaren weer opnieuw in te duiken. Dit doet hij door zoveel mogelijk mensen aan het woord te laten, van zowel willekeurige inwoners als mensen die Ewald van dichtbij hebben meegemaakt.

Wat volgt is niet alleen een betere karakterschets van de man, maar ook opheldering in een aantal onduidelijkheden die rondom hem bestonden. Ook wordt er aandacht besteedt aan enkele duistere zaken, zoals de vermeende kunstzwendel en het aan de haal gaan met zijn kostbare bezittingen. Simon gaat hiervoor onder andere in gesprek met een kunstkenner en enkele advocaten.

Naast alle interessante nieuwe speculaties wist vooral de manier van vertellen mij enorm aan te spreken. In een andere aflevering werd de spanning zo goed opgebouwd, dat ik na afloop direct de volgende wilde luisteren. Tevens zitten er zelfs enkele interessante levenslessen in de podcast serie verwerkt. Een absolute aanrader dus.

Buiten het feit dat De Brand in het Landhuis een goede podcastserie is, laat het ook zien wat er allemaal mogelijk is. Niet alleen met het medium podcast, maar ook gewoon in het algemeen als je iets neemt dat je interessant vindt en er vervolgens compleet induikt. Naast dat veel mensen je maar al te graag willen helpen ontdek je al snel een hoop interessante nieuwe dingen.

Een ander goed voorbeeld hiervan is de documentaire Xangadix Lives, waarvoor twee fans in het verleden van de Nederlandse horrorfilm doken. Ondanks dat het toch een beetje een vergeten titel was wisten ze er een verrassend leuke docu van te maken. Dit kwam mede door de vele mensen die het tweetal te woord wilden staan en ze zo van de nodige achtergrondinformatie te voorzien. Al ging De Brand in het Landhuis hierin wat mij betreft nog een stapje verder.

Dit soort projecten geven mij de inspiratie om zelf ook een keer een soortgelijk project te starten. Wat gezien mijn nieuwsgierig waarschijnlijk erg leuk is om te doen.

Mocht jij De Brand in het Landhuis zelf ook willen beluisteren dan kan dat via deze link. Ben je echter meer een lezer dan kan ik je mijn eerdere Cineweek blogs aanraden. Deze gingen onder andere over remakes, het vijf uur durende Novecento en vriendschappen in films.

Martijn Pijnenburg