Cineweek | De meest boze stemmen gelden? (Martijn Pijnenburg)

Er is weer een nieuwe trend gaande in filmland. Het gaat dit keer om mensen die het niet eens zijn met bepaalde keuze’s welke producenten maken. Denk hierbij aan een casting of de verloop van het verhaal. Vandaar dat ze een petitie starten om dit te veranderen.

Een recent voorbeeld hiervan zijn natuurlijk de mensen die wilden dat het achtste seizoen van Game of Thrones herschreven gaat worden. Of de soortgelijke actie om te voorkomen dat Robert Pattinson de nieuwe Batman wordt. Daarna verscheen de ene bizarre petitie na de andere. Er waren zelfs mensen die Brie Larson in Captain Marvel wilden vervangen voor een donkere dame, omdat het dan pas echt divers zou zijn. Ze hebben ergens een punt, maar om daarvoor nou iemand opnieuw te casten…

Persoonlijk heb ik dubbele gevoelens bij dit soort acties. Ik vind het aan de ene kant leuk dat fans zo fanatiek zijn en samen iets voor elkaar proberen te krijgen. Ik moet bekennen dat ik zelf ook weleens gedacht heb ”deze film moet eigenlijk opnieuw gemaakt worden, kan er geen petitie komen?” Al is het aan de andere kant natuurlijk een belachelijke manier van handelen. Je bent het niet helemaal eens met iemands keuze (waarin jijzelf eigenlijk niet eens inspraak hebt) en probeert vervolgens als nog je wensen door te drammen.

Als je nou graag een bepaalde acteur gecast zou willen hebben is het tot daar aan toe. Er was onlangs bijvoorbeeld een petitie om Danny Devito als nieuwe Wolverine te laten casten. De kans dat producers hier naar gaan luisteren is natuurlijk erg klein, maar ik moet toegeven dat het een leuke en ludieke actie was. Bovendien ook nog eens geheel onschuldig. Iemands harde werk niet willen accepteren (Game of Thrones seizoen 8) of een zelfs een bepaalde acteur willen laten ontslaan (Robert Pattinson als nieuwe Batman) gaat echter een stuk verder. Niet alleen gedraagt men zich zo als een klein kind, het is ook nog eens erg respectloos naar de betreffende personen toe.

Al vraag ik mezelf eigenlijk wel af of de mensen die zo’n petitie starten ook daadwerkelijk (iets te fanatieke) fans zijn. De kans is namelijk groot dat het hier in werkelijkheid gewoon gaat om gefrustreerde mensen die ergens tegenaan willen schoppen. Of misschien zelfs trollen die zich stiekem gewoon kapot lachen om alle verontwaardigde reacties.

Hoe dan ook, ik acht de kans klein dat producers zich ooit wat zullen aantrekken van dit soort geneuzel. Ik wilde daarom zeggen ”dat deze hype daardoor vermoedelijk niet lang stand zal houden”, maar ik vrees dat er altijd aantal een groep mensen zal zijn die blijft doorgaan…

Martijn Pijnenburg