Dragon Ball Super met Nederlandse ondertitels?

De animeserie Dragon Ball Super, het officiële vervolg op Dragon Ball Z, wordt momenteel alleen nog in Japan uitgezonden. Vandaar dat meerdere onofficiële streamingsdiensten de show ook buiten Japan aanboden. Een daarvan was DutchSaiyaman, een fanproject uit Nederland.

Dragon Ball Super met Nederlandse ondertitels?

Deze site maakte Nederlandse ondertitels voor meerdere animeseries en publiceerde daarnaast ook de afleveringen. Het liep goed, totdat  Toei Animation Europe met het verzoek kwam de video’s  te verwijderen. Lees hieronder het officiële bericht op de website:

”Zoals bekend hebben wij al onze video’s offline gehaald nadat wij van Toei Animation Europe een Takedown verzoek hebben gehad om al onze DragonBall Super content binnen 48 uur te verwijderen.

Wij hebben sinds de oprichting van deze website op het randje van de wetgeving ondertitels gemaakt, omdat er op dat moment geen licentie beheerder van de uitgebrachte video’s in Europa was.

Dit is redelijk recent voor in ieder geval DragonBall Super wel het geval geworden en wij willen nu eerst goed uitzoeken voor de overige series of we deze wel mogen uitbrengen en op welke manier dit legaal is.

Voor Dragon Ball Super geldt voorlopig dat wij contact hebben opgenomen met Toei Animation Europe, bij hun hebben aangegeven dat er op dit moment geen Nederlandse ondertitels zijn en dat er geen plannen zijn door Europese agentschappen die delen van de licenties huren om deze alsnog uit te brengen.”

Gelukkig is er een mogelijkheid dat de site een regeling weet te treffen met Toei Animation Europe:

”We hebben hun een voorstel gedaan om deze zelf te maken en in eerste instantie zelf uit te geven tenzij Toei hier andere middelen voor wil gebruiken.

Het antwoord hierop is dat wij Dutchsaiyaman de ondertitels en video’s kosteloos mogen gebruiken en verspreiden met NL ondertitels als wij kunnen aantonen dat minimaal 5% (850.000 personen) van de Nederlandse bevolking hier behoefte aan heeft.

Vandaar dat wij om stemmen vragen, al lijkt dit onmogelijk te halen, kunnen wij altijd aantonen dat er vele Nederlanders wel behoefte hebben aan deze ondertitels.”

Daarom is het belangrijk dat veel mensen een stem uitbrengen. Dit kan via deze link.

Dragon Ball Super is het officiële opvolger van Dragon Ball Z aangezien deze de gebeurtenissen van Dragon Ball GT negeert. De serie vindt enkele jaren na het verslaan van Majin Buu plaats.

Dutch Angle Reviews komt binnenkort met een video waarin redactieleden Sandro Algra en Martijn Pijnenburg aangeven wat ze tot nu toe van de serie vinden. Bekijk hier alvast Sandro’s recensies van de voorgaande series:

[youtube IJqV4lV2qeY]