Dunkirk domineert de (inter)nationale box office

Dunkirk domineert de (inter)nationale box officeZowel in Nederland als ook internationaal heeft de nieuwe actie-thriller van Christopher Nolan, Dunkirk, dit weekend een sterke #1 positie ingenomen. In Nederland bracht de film het eerste weekend €1,264,606 op. Internationaal was dit ruim $100 miljoen, waarvan de helft ($50,5) in de Verenigde Staten zelf. Lees hier onze recensie én een interview met een van de vele figuranten!

Nolan staat garant voor grote successen, dat bewees hij reeds met zijn voorgaande films. Dunkirk is de tweede beste Nolan opening in Nederland, alleen The Dark Knight Rises bracht meer op.

1- The Dark Knight Rises (€1,405,222)
2- Dunkirk (€1,264,606)
3- Inception (€1,029,859)
4- The Dark Knight (€ 866,401)
5- Interstellar (€ 697,080)

Naast het camerawerk van de Nederlandse cinematograaf en director of photography Hoyte van Hoytema en een bijrol van de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, werd ook een deel van de film opgenomen in en rondom het IJsselmeer. Filmproductiemaatschappij Kaap Holland Film en The Netherlands Film Production Incentive hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze productie.

[youtube p19bl0X1ETM]

Dunkirk, naar het eigen originele scenario van Nolan, opent met honderdduizenden Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand met hun rug naar de zee gekeerd. Het lijkt een onmogelijke situatie nu de vijand hen van alle kanten heeft ingesloten. De cast van de film bestaat uit onder andere Tom HardyMark RylanceKenneth BranaghCilian MurphyFionn WhiteheadAneurin BarnardJames D’ArcyJack LowdenBarry KeoghanTom Glynn-Carney en Harry Styles.

Dunkirk draait in meer dan 100 bioscopen in Nederland, ook in IMAX en is vanaf 16 augustus op 70mm te zien bij het EYE Filmmuseum.