Dutch Filmworks vraagt toestemming voor opsporen torrentdownloaders

Dutch Filmworks vraagt toestemming voor opsporen torrentdownloadersDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd waarin staat dat de toezichthouder van plan is om Dutch Filmworks toestemming te verlenen om illegale up- en downloaders op te sporen in torrentzwermen. Tot 25 augustus kunnen belanghebbenden commentaar leveren.

Het ontwerpbesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens is in juli gepubliceerd. Het filmbedrijf wil op zoek gaan naar Nederlandse ip-adressen die worden gebruikt om films illegaal te downloaden. Deze ip-adressen kunnen door een internetprovider worden gekoppeld aan een fysiek adres, zodat de locatie van een downloader kan worden opgespoord. Vermoedelijk zullen providers niet zomaar meewerken aan het opsporen van downloaders. Ze zijn in veel gevallen niet bereid de NAW-gegevens vrijwillig af te staan. Eerder zeiden diverse providers al dat ze een oordeel van de rechter nodig achten, voordat persoonsgegevens kunnen worden overhandigd.

Dutch Filmworks heeft enkele selectiecriteria opgesteld. Zo richt het bedrijf zich op populaire torrent indexers. Ze willen een onafhankelijke organisatie inzetten die gespecialiseerd is in het traceren van IP-adressen bij torrentdownloads. Daarbij worden alleen Nederlandse adressen bewaard. Die moeten volgens de filmorganisatie maximaal vijf jaar worden opgeslagen, in verband met de juridische stappen die daarna volgen. Zo kan er een waarschuwing gestuurd worden, waarin wordt uitgelegd dat bij herhaalde inbreuken vervolgstappen genomen zullen worden. Die kunnen bestaan uit het toesturen van een sommatiebrief met daarin een schikkingsvoorstel en een onthoudingsverklaring. Daarin kan ook een boeteclausule of een tegemoetkoming in de schade zijn opgenomen, aldus het protocol.

De aanvraag door Dutch Filmworks is het eerste teken dat er daadwerkelijk stappen worden ondernomen om illegale downloaders aan te spreken. Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden. Stichting Brein strijdt in Nederland al langer tegen internetpiraterij, maar doet dit vooral door illegale aanbieders van films en series aan te pakken.

[youtube ZqPXO47q–Y]

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?