Filmdistributeurs vs illegale downloads

Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloads te beboeten. Het plan is om eerst een waarschuwing te sturen en daarna een schikkingsvoorstel van zo’n 150 euro per gedownloade film.

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In Duitsland zijn de providers verplicht om mee te werken. De Nederlandse distributeurs willen volgend jaar uitzoeken wat de sanctie-mogelijkheden zijn, door de IP-gegevens per isp (Internet Server Provider) te achterhalen. Pruijssers zegt:

“Die gaan we vragen om de bijbehorende huisadressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen. Die gaan we vragen om de bijbehorende huisadressen te geven en als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen. We weten dat dat de film Michiel de Ruyter in één week achtduizend keer illegaal werd gedownload en de film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen. Daar gaat een enorm schrikeffect van uit. En zodra je weet dat dat gebeurt gaan heel veel consumenten gewoon afhaken.”

Filmdistributeurs vs illegale downloads

De IP-adressen van illegale downloaders worden dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. Het probleem is dat er nog geen feitelijke adressen aan gekoppeld zijn. Om de ‘daders’ een schikking of een waarschuwing te sturen is de branche afhankelijk van ips. In 2004 werd de thuiskopie-regeling bedacht. Dit houdt in dat de consument een toeslag betaalt op ieder schijfje voor het zogenaamd illegaal gebruik. Hierdoor kreeg de auteur toch zijn geld. Waar deze opbrengsten zijn gebleven is tot op heden nog onduidelijk. In 2014 stelde het Europees Hof vast dat de thuiskopieregeling illegaal was. In een eerder BNR artikel gaf Stichting Brein de Nederlandse belangenorganisatie van deze industrie aan dat zij zelf wettelijk geen schadevergoeding mogen vragen. Volgens Internet jurist Arnoud Engelfriet:

“In de wet staat dat een belangenorganisatie alleen een verbod mag vragen. Brein zit naar eigen zeggen liever achter de piratensites aan dan achter de mensen die er gebruik van maken. Ze vinden dat effectiever en je krijgt minder negatieve publiciteit dan wanneer je downloaders van films aanpakt.”

Volgens Engelfriet begrijpt een productie maatschappij als de Amerikaanse HBO heel goed hoe het werkt.

“Die hebben gezegd dat ze een groot deel van hun succes danken aan het feit dat mensen die films illegaal verspreiden en bekijken. Ze zeggen: ‘ik vind het zó leuk, ik neem een abonnement’.”

Volgens Engelfriet is een klopjacht op min of meer onschuldige gebruikers slecht voor het imago van de industrie.

“Je krijgt misschien een paar tientjes per film aan schadevergoeding, en ondertussen heb je een heleboel mensen boos gemaakt.”

Illegale downloads

Hier zijn enkele reactie van lezers van het BNR artikel tot op vijf uur na het uitkomen van het artikel:

“Dat geklaag begon al met de casettebandjes. Filmstudios , bioscopen maken meer winst en omzet dan ooit.”

“Afpersing, specifiek afdreiging, art. 318 wetb. v. strafrecht. : Een misdrijf waarbij men om zichzelf te verrijken, gebruik maakt van bedreigingen, maar geen geweld gebruikt.

Op afdreiging staat een maximumstraf van vier jaar of een geldboete van de vijfde categorie.

-Verrijking: Dutch Filmworks kan niet aantonen dat ze schade ondervinden, kan niet eens aantonen dat u als persoon, doelbewust illegaal downloadde, en eist doelbewust een bedrag waarop gigantische winst wordt gemaakt (hun aandeel van een bioscoopkaartje gedeeld door een percentage omdat veel mensen toch niet zouden gaan levert een plaatje op van hoogstens een euro of 5 aan schade) met als oogmerk zichzelf te verrijken.

-Dreiging: Dutch Filmworks dreigt in zo’n geval u financieel kapot te maken met rechtzaken en nog hogere afpersingssommen.

-Wederrechtelijkheid: Dutch Filmworks kan niet aantonen dat het afpersen van consumenten hen slechts compenseert voor een wederrechtelijke daad die tegen hen is begaan. Om aan uw IP adres te komen heeft Dutch Filmworks de privacy wetgeving reeds overtreden, verdere misdrijven op gebied van computercriminaliteit zijn ook waarschijnlijk. Verder negeren ze bewust dat u voor de apparaten waarop u download, waarschijnlijk reeds thuiskopieheffing heeft betaald. (aangezien veel gegevensdragers en apparatuur ouder dan is het verval van die regeling

Persoonlijk zou ik niet trots aankondigen dat mijn bedrijf zich in de toekomst gaat bezig houden met georganiseerde criminaliteit. Begraven worden onder tientallen strafzaken voor afdreiging en schadeclaims lijkt mij persoonlijk geen goed toekomstperspectief voor een bedrijf als het zijne.
In het verleden hebben partijen die zich aansloten bij de copyrightmaffia zichzelf grote schade berokkend doordat mensen hun producten begonnen te boycotten.
Maar de directeur van Dutch Filmworks moet natuurlijk doen wat hij het beste acht voor het imago en de toekomst van zijn bedrijf.”

“Hallo opa filmindustrie! Wist u dat Netflix 65+miljoen PAID SUBSCRIBERS heeft? Nee? O u weet niet wat Netflix is? Tja dat komt door u leeftijd ouwe.*krakerige ouwe opa stem* INTERNET IS DE DUIVEL! (facepalm)”

http://issuu.com/filmonderzoek/docs/dashboard_q3_2015
Bezoekers aantallen stijgen, dus waar jij je druk over maakt zal niet gebeuren. Films worden gewoon niet bezocht en Dutch filmworks faalt in zijn beleid en probeert dit nu te verhalen op anderen.”

Bron: BNR, BNR