Filmproducenten klagen staat aan om lakse aanpak illegaal downloaden

Volgens het NRC Handelsblad wil een groep Nederlandse film- en televisieproducenten de staat aansprakelijk stellen voor de financiële schade die zij lijden door illegaal downloaden. Ze hebben dinsdag een dagvaarding uitgestuurd.

Sinds april 2014 is het downloaden van films, series, muziek of boeken uit illegale bron verboden na een uitspraak van het Europese Hof, dat oordeelde dat Nederland de auteursrechten online beter moet beschermen. Maar downloaden uit illegale bron wordt hier ook sindsdien niet aangepakt. Dit in tegenstelling tot in veel andere Europese landen. De Nederlandse filmindustrie zou daardoor niet alleen inkomsten mislopen, ook de financiering voor nieuwe producties droogt op.

Centraal in de zaak staat de thuiskopieheffing, de manier waarop de Nederlandse overheid producenten tot nu toe altijd gecompenseerd heeft voor de verspreiding van bijvoorbeeld muziek. De Hoge Raad oordeelde in januari dat die heffing de schade van illegaal downloaden niet compenseert. Dat in combinatie met een eerder oordeel van het Europees Hof dat Nederland niet genoeg zou doen om illegaal downloaden aan te pakken, geeft de producenten een reële kans.

Hoeveel geld de producenten willen eisen van de overheid is nog niet bekend. Daarnaast is het de vraag hoeveel schade hebben de producenten dan geleden?

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.