Filmweek 49 door Sandro

Filmweek 49 door Sandro

Week 49 zit er weer op. Dus tijd voor een nieuw weekoverzicht. Hopelijk heeft iedereen een fijne 5 december gehad. Aan al het mooie komt helaas ook een einde, want Sinterklaas vertrekt vandaag weer naar Spanje. Maar vrees niet, volgend jaar is hij er weer. De Sint wordt zo oud dat hij waarschijnlijk de Louis XIII Cognac-film over 100 jaar kan meemaken.

B

We hebben deze filmweek wel van meer oude helden afscheid moeten nemen. Acteur Robert Loggia is overleden. ‘Wie?’ zul je misschien denken. Dat was ook mijn reactie, maar het moment dat ik zijn gezicht zag ging een belletje rinkelen: ‘Dat is natuurlijk Frank uit Scarface (1983)!’. Sommige acteurs zijn voor eeuwig gebonden aan een gedenkwaardig personage, al is het maar een kleine rol. Gabriele Ferzetti ging deze week ook van ons heen. Als die naam je niks zegt, denk aan Morton ‘Mr. Choo-Choo’ uit Once Upon a Time in the West (1968). Wellicht is dit muziekstuk wel een geheugensteuntje.

Filmweek 49 - Gabriele Ferzetti overleden

Gabriele Ferzetti overleden

Oude filmmakers willen we zo graag terugzien zodat ze hun gloriejaren weer kunnen herleven. Dat werd deze week zeer evident met de nieuwe crowdfunding campagne van Dragon’s Lair: The Movie. Doneer zelf geld om de legendarische maar gepensioneerde animator Don Bluth terug te halen! Harrison Ford is nog springlevend, en als het aan Steven Spielberg ligt zal ook niemand hem vervangen als Indiana Jones. Ben je teleurgesteld dat we Lando Calrissian niet terug zullen zien in de volgende Star Wars? Dan kun je volgend jaar altijd nog Dutch Comic Con bezoeken, want Billy Dee Williams zal daar bij zijn!

Filmweek 49 - Dragon's Lar: The Movie

Crowdfunding voor Dragon’s Lair: The Movie

Volgens Barbara Broccoli is het nog onduidelijk of Daniel Craig in de rol van James Bond terug zal keren. Als hij nu zou stoppen kan hij zijn eigen Bond-reeks in ieder geval wel met een knal beëindigen. SPECTRE is in Nederland voorlopig de best bezochte film uit 2015. De vraag is nu of Batman volgend jaar hetzelfde kan doen nadat hij al die jaren zijn cape in de kast had laten liggen. We zagen niet één maar twee nieuwe trailers voor Batman v Superman: Dawn of Justice. Niet alleen superhelden maar ook supermodellen krijgen geen tijd om te rusten. In de nieuwe trailer van Zoolander 2 gaan Derek en Hansel op zoek naar moordenaars in de modewereld.

Filmweek 49 - Trailers Batman vs Superman: Dawn of Justice

Trailers Batman v Superman: Dawn of Justice

Jim Carrey is nog wel de laatste acteur die je in de rol van een wetshandhaver verwacht te zien. Als je toch nieuwsgierig bent kun je zijn eerste foto’s bekijken in True Crimes, waar hij een detective speelt die een romanschrijver van moord verdenkt. Als je het mij vraagt weten autoriteiten tegenwoordig niet waar de prioriteiten liggen wat betreft het vangen van boeven. Zo wil men nu een klopjacht beginnen tegen burgers die illegaal films downloaden door zware boetes op te leggen. Dat piraterij schadelijk is voor de filmindustrie weet iedereen, maar het is wel een oplossing die uit de filmbranche zelf moet komen. Wat nou als filmmaatschappijen het weer aantrekkelijk maken om legaal aan films te komen, door bijvoorbeeld exclusieve accessoires voor liefhebbers aan te bieden? Dat is althans wat Cinestore van plan is te doen.

Filmweek 49 - Eerste foto's voor True Crimes met Jim Carrey

Foto’s True Crimes met Jim Carrey

In de woorden van Katniss Everdeen: ‘We hebben één vijand!’. En dat is in dit geval niet Zwarte Piet maar Jandino Asporaat. Hoe kan het zijn dat de VN zich met het Sinterklaas feest bemoeid als een komiek uit Curaçao nog altijd films kan maken die de emancipatie van zowel zwarten als Chinezen en travestieten 30 jaar terugdraait? Meedoen aan de prijsvraag van Bon Bini Holland kan tot 17 december. Ondertussen kun je de filmweek ook vanuit de ogen van Martijn… eeh… Zwarte Piet bekijken.

Filmweek 49 - Prijsvraag Bon Bini Holland

Prijsvraag Bon Bini Holland

Dat was het dan weer voor deze week!

[youtube G-XZX5gi-zM]