Gastrecensie | Garden of the Dead (Rene Beverwijk)

John Hayes is misschien niet bij iedereen even bekend. Toch heeft hij een redelijk aantal bizarre titeltjes op zijn naam staan. Jailbait Babysitter, The Farmer’s Other Daughter en Sweet Trash zijn slechts een paar films die hij regisseerde in de jaren 60 en 70. Een andere titel is Garden of the Dead, een film uit 1972 met een looptijd van krap een uur. Op de poster staat in dreigende letters “Death was the only living thing…”.

Titel: Garden of the Dead
Regisseur: John Hayes
Scenario: Daniel Cady, Jack Matcha
Cast: Duncan McLeod, Lee Frost, Susan Charney, Philip Kenneally
Speelduur: 59 minuten
Genre: Horror
Release: 15 september 1972

Het verhaal speelt zich af in een werkkamp voor gevangenen. In het kamp wordt formaldehyde gemaakt en de gevangenen trekken zich regelmatig terug om high te worden van de dampen. Tijdens een ontsnappingspoging worden een aantal gevangenen doodgeschoten door de bewakers en in een ondiep graf gedumpt. Dankzij de formaldehyde keren ze echter terug als zombies en moeten de bewakers samen met de overige gevangenen vechten voor hun leven.

Garden of the Dead

De laatste jaren krijgen we een overdaad aan zombiefilms voor de kiezen maar toch springt deze eruit door een aantal afwijkingen van de standaardformule. Deze zombies willen geen hersenen of het vlees van de levenden. Ze willen formaldehyde. Ook kunnen ze redelijk normaal spreken. Verder zijn ze allergisch voor felle lampen en kunnen ze gewoon gedood worden met een geweer.

Garden of the Dead is geen topper, laten we daar eerlijk in zijn. Het complete budget voor de special effects is blijkbaar opgegaan aan goedkope make-up. Toch is de film best aardig als tussendoortje mede door zijn korte speelduur. Mochten er mensen zijn die denken dat de film het geld van de aanschaf niet waard is…hij staat in zijn geheel gratis op youtube. Rating: **

Rene Beverwijk