Interview | Mees Peijnenburg | Monteren op je hartslag

door: Immy Verdonschot

Dit interview is eerder gepubliceerd in de Dagkrant van het Nederlands Film Festival 2015.

Mees Peijnenburg

Het talent spat van regisseur Mees Peijnenburg af. Tijdens het Nederlands Film Festival 2015  won zijn film Geen koningen in ons bloed twee Gouden Kalveren. Ook was hij genomineerd voor zijn zwart-witte korte film Un creux dans mon coeur. Die laatste is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars. Lees hieronder het Interview met Mees Peijnenburg


.

Voor Geen koningen in ons bloed castte je voor de tweede keer Jonas Smulders. Waarom was hij perfect voor deze rol?

“Jonas en ik zijn goede vrienden sinds Cowboys janken ook. Hij is een fantastische acteur. We hebben meerdere jongens gezien, maar hoe verder het script vorderde, hoe meer ik Jonas voor me zag. Voor de rol van zijn zusje lag dat lastiger. In het beginstadium van het script draaide het namelijk om twee broers. Later hebben we van een van hen een meisje gemaakt. Jonas en Oliva Lonsdale kenden elkaar al. Dat was heel fijn, want hun relatie moest vertrouwd en amicaal zijn. In de film krijgen ze op het einde pas een band, dus daar hebben we tijdens de repetities veel aandacht aan besteed.”

gkiobstill-1

Deze film gaat over twee jongeren in de jeugdzorg. Komt daar de nodige research bij kijken?

“Ja. We zijn met Jonas, Olivia en coscenarist Bastiaan Kroeger veel bij verschillende instellingen geweest. Het was bijzonder hoe open veel bewoners over hun leven praten. Onderweg naar huis voelden we vaak de pijn, want wij konden aan het eind van de dag wel weer naar ons huis. Veel jongeren in de jeugdzorg willen niets liever dan bij hun ouders zijn. Het maakte de urgentie van het onderwerp duidelijker. De jeugdzorg is echt een leefwereld, waar iedereen voor een beter leven vecht.”

De titel is best poëtisch.

“In mijn ogen is de zus mijn koningin en de broer mijn koning. Samen zijn ze dat van hun wereld. Dat hoeft niet in je bloed te zitten of in de opvoeding, maar het zit wel in hun karakter. Daarom is de titel onveranderd gebleven. Die communiceert het gevoel van eenzaamheid, zonder dat er een veroordeling uit spreekt. Het is eerder een constatering.”gkiobstill-3

Heeft de titel nog iets te maken met blauw als kleur?


“Vanwege blauw bloed zeker, haha. Nee, de titel heeft niks blauw te maken. Met de film overigens wel; blauw is een koude kleur en daarmee konden we goed de grilligheid van de leefomgeving van de jongeren neerzetten. Tijdens onze research ontdekten we dat veel jeugdtehuizen een psychologische eigenschap aan kleuren meegeven, in dit geval kalmte. De film begint met groen, blauw en rood en eindigt met enkel blauw.”

Geen koningen in ons bloed behandelt een loodzwaar onderwerp, maar dat voelt niet zo. Hoe voorkom je dat het te melodramatisch wordt?

“Met melodrama is niets mis, maar ik denk dat het afhangt van de informatiestroom die je de kijker biedt. In de montagekamer zoeken we altijd naar de juiste balans tussen de juiste dramaturgische lijn en voldoende sfeertekening. Als ik in de montagekamer een scène of uitleg toch niet nodig vind, dan snij ik hem eruit. Ik baseer die keuzes op mijn hartslag. Als mijn hart er sneller van klopt, dan is het goed. Hoe ik mijn filmstijl zou omschrijven? Ik hoor anderen vaak ‘poëtisch realisme’ zeggen. Die omschrijving vind ik erg mooi.”

000037

Je zat zelf als acteur in Timboektoe, Oorlogswinter en Hoe overleef ik mezelf? Vanwaar de switch naar regie?


“Toneelspelen vond ik leuk, maar van jongs af aan maakte ik al filmpjes. Zo was mijn profielwerkstuk een documentaire over boekverfilmingen. Daarvoor sprak ik Dave Schram. Hij vroeg of ik geen auditie wilde doen voor Timboektoe. Ja, dat leek me natuurlijk wel leuk. Op de set ontdekte ik dat het werk achter de camera mij meer interesseerde. Zo ben ik ook camera-assistent geweest bij Joy.”

Heb je jezelf weleens opgezocht op IMDB?

“Ja, ik hoorde dat ik er drie keer op sta. Ik ben inderdaad acteur en camera-assistent geweest, en nu dus regisseur. Maar ik ben toch echt dezelfde persoon. Ik zal eens zeggen dat ze dat aan moeten passen, haha.”

media_xl_3263852

Ook te zien tijdens dit NFF: jouw korte film Un creux dans mon coeur. Dat is de Nederlandse Oscar-inzending. Wat heb je liever: Een Gouden Kalf voor je lange film, of een Oscar voor je korte film?

“Daar kun je niet tussen kiezen! Maar een Gouden Kalf is een prachtig beeld. Ik ben vooral trots dat zowel Geen koningen in ons bloed zelf, als Jonas genomineerd zijn. Voor Un creux dans mon coeur had ik het trouwens ook niet verwacht. Ik voel nu een vaderlandse trots dat onze film Nederland mag vertegenwoordigen. Hoe mooi is dat!”