James Bond-regisseur Lewis Gilbert overleden

Zojuist is bekend geworden dat Lewis Gilbert op 97-jarige leeftijd is overleden. Gilbert was een Britse regisseur met meer dan veertig films op zijn naam. James Bond fans kennen Gilbert als de man die drie van de grootste Bond films aller tijden heeft geregisseerd, namelijk You Only Live TwiceThe Spy Who Loved Me en Moonraker.

Gilbert zijn ouders waren rondreizende artiesten en hij beklom zelf ook regelmatig het podium. Dat ging hem zo goed af dat Gilbert als kindacteur aan de slag ging. Hij speelde voor de Tweede Wereldoorlog als kind en tiener in verscheidende films en werd zelfs voorgedragen aan het prestigieuze Royal Academy of Dramatic Art. Maar Gilbert koos voor het regiewerk.

In de Tweede Wereldoorlog ging Gilbert aan de slag voor de Britse Luchtmacht en hielp mee aan diverse documentaires. Na de oorlog zette Gilbert zijn regisseurscarrière voort. In 1966 regisseerde Gilbert Michael Caine in de voor vijf Oscars genomineerde film Alfie. Vervolgens regisseerde Gilbert de vijfde Bond film You Only Live Twice. Producent Albert Broccoli was zo tevreden over het werk van Gilbert dat hij hem zo’n tien jaar later vroeg voor The Spy Who Loved Me. Dat kunstje deed hij twee jaar later opnieuw met Moonraker.

In 2002 regisseerde hij met Before You Go zijn laatste film. Een paar jaren daarvoor was Gilbert als dank voor zijn werk in de Britse filmindustrie beloond met een Orde van het Britse Rijk (OBE).

R.I.P. Lewis Gilbert 1920 – 2018