John Hurt op 77 jarige leeftijd overleden

De Britse acteur John Hurt is op 77-jarige leeftijd overleden. Hurt is onder meer bekend van hoofdrollen in The Elephant Man en Midnight Express. Voor beide rollen kreeg hij een Oscar-nominatie. Ook speelde hij in een aantal Harry Potter-films de rol van toverstokmaker Olivander. De carrière van Hurt omspande meer dan zestig jaar.

In 1962 maakte Hurt zowel zijn theater- als zijn filmdebuut in The Wild and the Willing. In 1966 had hij zijn eerste grote rol als Richard Rich in de film A Man for All Seasons. Ook op televisie was Hurt veelvuldig te zien. In 1975 speelde hij in de televisiefilm The Naked Civil Servant, waarvoor hij een British Academy Television Award voor beste acteur kreeg. Ook was hij te zien als keizer Caligula in I, Claudius.

Na zijn werk voor de televisie in de jaren zeventig volgde een succesvolle filmcarrière. In 1978 verleende hij in de Britse animatiefilm Watership Down zijn stem. Ook speelde hij een rol in de film Midnight Express, waarvoor hij een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol kreeg. Een tweede Oscarnominatie kreeg hij voor de rol van John Merrick in The Elephant Man uit 1980.

Latere rollen zijn onder andere Olivander in de Harry Potter films, in Rob Roy (1995), V for Vendetta uit 2005, en The Oxford Murders (2008).

De acteur hoorde in 2015 dat hij kanker had, maar zei later van de ziekte te zijn genezen. In 2016 zou hij weer op het toneel staan, maar dat ging niet door. De laatste film waarin hij speelt is Jackie, over de Amerikaanse first lady Jacqueline Kennedy Onassis. In 2014 werd hij geridderd door koningin Elizabeth.

R.I.P. John Hurt 1940 – 2016