Makamba | Surrealistische film over racisme en identiteit

Filmmaker Lyon Pol wil met zijn aankomende film Makamba jonge Nederlanders met een migratie-achtergrond laten zien, dat ze in hun zoektocht naar identiteit niet alleen staan.

De Surinaamse, Venezolaanse, Antilliaanse en Nederlandse regisseur, is in zijn jeugd veel in aanraking gekomen met racisme. Tegelijkertijd voelde hij echter ook geen sterke band met de cultuur van zijn ouders. Hij groeide op met het gevoel niet zichzelf te kunnen zijn, waardoor hij in een identiteitscrisis terecht kwam. Nu maakt hij in samenwerking met de VPRO, de semi-autobiografische en surrealistische film Makamba. Hij hoopt hiermee Nederlanders met een migratieachtergrond te kunnen bereiken en eventueel ook aan te moedigen om hun eigen verhaal te delen. Want door het dialoog aan te blijven gaan met elkaar, kan er uiteindelijk meer wederzijds begrip voor elkaar ontstaan in de maatschappij.

Het project wordt geproduceerd in samenwerking met de VPRO die financiële steun biedt, maar daarnaast zijn de makers ook bezig met een Crowdfunding om de overige productiekosten te kunnen dekken. Het is daarom nu ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van het project horen. Mocht jij Makamba willen steunen dan kan dit via deze link. Tevens kun je hier meer informatie over het project vinden. Het project is ook te volgen via Facebook en Instagram. Wil je op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rondom dit project? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Makamba – Lyon Pol from Lyon Pol on Vimeo.

Verhaal

De film Makamba gaat over de 23-jarige Glenn, een jongen met een Antilliaanse en Surinaamse achtergrond, die moeite heeft met het ontarmen van zijn eigen identiteit. Dit komt omdat hij geen band voelt met de cultuur van zijn ouders en zijn familie hem te vernederlandst vindt. Tegelijkertijd heeft Glenn het gevoel niet helemaal geaccepteerd te worden in de maatschappij. Wanneer Glenn betrokken raakt bij een ruzie met een paar racistische jongens in het geboortedorp van zijn vriendin, wordt hem dit fataal. Hij komt hierdoor in het limbo terecht, dit is een plek tussen leven en dood, hier wordt Glenn opnieuw geconfronteerd met zijn emoties en worstelingen. Deze worsteling moet hij aangaan om rust te vinden.

Lyon Pol

Lyon Pol vindt het belangrijk om dit verhaal te vertellen, omdat hij zelf veel te maken heeft gehad met verschillende vormen van racisme en discriminatie. Hij ziet daarnaast dat veel jongeren met een migratieachtergrond worstelen met de vraag bij welke groep ze nou werkelijk horen. Zijn het Nederlanders, of toch niet? Voor Lyon ontstond zijn identiteitscrisis door pesterijen op de basisschool, maar ook op latere leeftijd kreeg hij regelmatig te maken met onwenselijke opmerkingen, zoals hoe is het met mijn knuffelneger? Dit soort opmerkingen waren in de meeste gevallen niet kwaadaardig bedoelt, maar hierdoor bleef hij zich toch nog anders voelen.