MGM beëindigd conflict met McClory Estate over James Bond personages

James Bond

De lange strijd tussen Kevin McClory en MGM en Danjaq/Eon Productions, die alle rechten hebben op het personage James Bond, is na 50 jaar eindelijk voorbij. McClory heeft tot het eind van zijn leven geclaimd dat hij medebedenker is van de aartsvijand van James Bond, Blofeld en SPECTRE.

Eind jaren vijftig probeerde hij met Ian Fleming een James Bond film te maken, hetgeen resulteerde in een scenario dat gebruikt werd voor Thunderball. McClory werd eigenaar van dit verhaal waardoor Eon Productions niet om hem heen kon toen Thunderball verfilmd werd. McClory werd co-producent, maar 007-producenten Harry Saltzman en Cubby Broccoli gingen akkoord met een credit als ‘prestenters’.

Na Thunderball werd de samenwerking beëindigd en na een aantal rechtszaken, welke Fleming verloor, verkreeg McClory de rechten op alle bijpersonages in Thunderball, waaronder Ernst Stavro Blofeld en SPECTRE. Tot zijn dood in 2006 heeft McClory geprobeerd een rivaliserende filmserie rond 007 op te zetten. Eenmaal is dit gelukt en maakte hij met Sean Connery Never Say Never Again. Deze film behoort dan ook niet tot de officiële James Bond canon. Verdere pogingen van McClory liepen op niets uit, maar McClory en zijn familie bleven jarenlang een doorn in het oog van MGM en Danjaq.

naamloos

Nu jaren later is de strijd dus geëindigd en zijn alle rechten van de James Bond universum terug ‘waar ze thuis horen’. Wat zal dit betekenen voor de toekomst van de James Bond franchise? In theorie kan EON Productions Ernst Stavro Blofeld en SPECTRE herintroduceren nadat ze de criminele organisatie Quantum hebben gecreëerd voor de Daniel Craig reboot Casino Royale.