Nederland aansprakelijk voor uitlatingen illegaal downloaden

De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gehouden voor uitlatingen die zouden hebben geleid tot het idee dat illegaal downloaden toegestaan is. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag bepaald. Filmproducenten zouden daardoor schade hebben geleden.

De rechtszaak werd in 2015 aangespannen door de Stichting tot exploitatie van kabeltelevisierechten op audiovisueel materiaal (Sekam) en filmproducent Klaas de Jong (Toscaanse Bruiloft, Michiel de Ruyter). Bij de aanpak van illegaal downloaden verweten zij de Nederlandse overheid van laksheid. Dankzij de ‘thuiskopieheffing op beeld- en geluidsdragers’ werd het een lange tijd gedoogd. In 2014 werd Nederland door het Europees Hof van Justitie op het matje geroepen, en sindsdien geldt het huidige downloadverbod.

“De Nederlandse staat heeft zich tien jaar lang op het standpunt gesteld dat downloaden uit illegale bron was toegestaan. Vanaf de implementatie van de auteursrechtrichtlijn in 2004 tot april 2014 heeft de staat dit standpunt als enige Europese land consequent verkondigd.”

Aldus Bas Le Poole, de advocaat van Sekam en De Jong.

In 2011 meldde de Rijksoverheid in een persbericht, “Daarom wordt downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk uit evident illegale bron onrechtmatig, maar niet strafbaar”. De toenmalige staatssecretaris Fred Teeven verwoorde ook hetzelfde standpunt, een keer in 2011 en later in 2012. Zijn uitspraken binnen de Tweede Kamer vallen niet in het vonnis.

De uitspraak va de rechtbank zal nog bestudeerd worden door het ministerie van Justitie, dat drie maanden de tijd heeft om eventueel in hoger beroep te gaan. Advocaat Le Poole wil nu in gesprek gaan over een vergoeding: “Vóór deze procedure wilde de Staat niet overleggen, nu hopelijk wel.” Het geld zal belanden in een fonds voor de financiering van films.