Raging Bull bokser Jake LaMotta overleden

Raging Bull bokser Jake LaMotta overleden

De Amerikaanse middengewicht bokser Giacobbe “Jake” LaMotta is op 95-jarige leeftijd overleden. LaMotta stond ook wel bekend om de bijnamen The Bronx Bull en Raging Bull. Hij was berucht om zijn uithoudingsvermogen en agressieve vechtstijl. De bokskampioen was een legende in de sportwereld. Daarbuiten is hij vooral bekend van de biografische film Raging Bull (1980), gebaseerd op zijn eigen autobiografie Raging Bull: My Story. LaMotta overleed aan een longontsteking.

Raging Bull draait deels om LaMotta’s professionele bokscarrière. Bovenal is het een kijkje in het leven van een sporter, broer en huisman met een zelfvernietigend karakter. Martin Scorsese regisseerde de film op aandringen van Robert De Niro, die LaMotta in de film zou vertolken. De echte LaMotta werkte mee aan de film als De Niro’s persoonlijke trainer. Hij scheen zo onder de indruk te zijn van de acteur dat hij hem goed genoeg vond om op professioneel niveau te gaan boksen. De film was in eerste instantie een klein succes, maar werd al gauw gezien als een groot klassieker en zelfs een van de beste films aller tijden. De Niro won een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Filmcritici Siskel & Ebert riepen het allebei uit tot beste film van de jaren 80.

LaMotta’s professionele bokscarrière duurde van 1941 tot 1954. Daarna bleef hij een publiek figuur. Hij was eigenaar van kroegen en werkte ook als toneelacteur en stand-up komiek. Hij heeft ook in 15 films een rol gespeeld, waaronder The Hustler (1961) met Paul Newman.

R.I.P. Jake LaMotta 1922 – 2017

[youtube lmYk2T4XVL4]