Recensie | A Star is Born (Pieter Niesing)

Het verhaal stamt al uit 1937 maar komt om de zoveel jaar weer naar boven. Zo werd dit verhaal in 1954 en in 1976 nieuw leven in geblazen en dit keer is het de eer aan Bradley Cooper. De acteur maakt zijn regiedebuut en speelt zelf ook in de film samen met Lady Gaga die haar acteerdebuut maakt.  

Cooper die de country rockster Jackson Maine speelt heeft het verhaal in een nieuw verfrissend jasje gestopt. De nummers, mede geschreven door Lady Gaga, begeleiden je door de film heen. De songteksten versterken dan ook zeker de personages en het verhaal en voelen alsof ze deel uit maken van het script.

Titel: A Star Is Born
Regie: Bradley Cooper
Cast: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott
Scenario: Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters
Genre:
Drama, Muziek, Romantiek
Speelduur: 135 minuten
Release: Vanaf 4 oktober 2018 in de bioscoop

Verhaal

Maine, die na een optreden met de nodige drank op zichzelf probeert te ontvluchten, belandt in een bar waar hij Ally ziet optreden. Ze maken kort oogcontact en Maine is verkocht.  Gefascineerd door haar talent stapt hij naar haar toe. Vervolgens vraagt de eigenaar van de bar hem om iets te spelen; en wanneer Ally hem ziet optreden zie je hetzelfde effect in Ally’s ogen. Ze delen zowel de liefde voor muziek als liefde voor elkaar. Het duurt dan ook niet al te lang voordat Maine Ally uitnodigt om een concert backstage van hem bij te wonen, niet wetende dat Maine samen met Ally zal gaan zingen.

Deze eerste paar scenes tot en met dat Ally op het grote podium samen met Maine haar nummer staat te zingen zijn bijna magisch. Je wordt compleet in de liefde van de twee meegenomen. Dit blijft nog even doorgaan, totdat Ally echt wordt ontdekt en een grote ster wordt. Vanaf dat moment lijkt de film een andere wending te nemen. Het voelt alsof Cooper het liefdesverhaal op een zijspoor zet en plaats maakt voor een boodschap voor het publiek. Het lijkt alsof Cooper wil zeggen dat de artistieke vrijheid in het geding lijkt te raken: dat het tegenwoordig belangrijker is dat artiesten doorbreken bij de mainstream dan dat ze hun eigen passie kunnen volgen. Zo wordt ook bij Ally haar talent aan de kant gezet voor ingestudeerde danspasjes en nietszeggende teksten. Maine kan zich hier niet bij neerleggen en vindt weer geruststelling bij de drank, waardoor hij steeds dieper de afgrond in duikt. Het blijft natuurlijk het verhaal de opkomende ster van aan de ene kant, en de steeds minder populair wordende ster aan de andere kant. Maar richting het slot herpakt het liefdesverhaal zich weer en doet zich een cliché voor dat waarschijnlijk iedereen aan ziet komen, maar die je toch een brok in je keel geeft wanneer het voor je afspeelt.

Recensie | A Star is Born (Pieter Niesing) 4

Conclusie

De film geeft een verfrissende blik op het al zo oude verhaal. Bradley Cooper laat zien dat hij niet alleen voor, maar ook achter de camera zich goed raad weet. Misschien is Cooper daarom wel de echte verassing in deze film. Natuurlijk verrast Gaga met haar acteertalent, maar Cooper laat zien dat hij elke rol kan spelen, en nu ook regietalent in zich heeft.

A star is Born vertelt een tijdloos verhaal, maar is juist in deze tijd zo relevant en is zeker het kijken waard.

Pieter Niesing

★★★★☆