Recensie | Captain America: The Winter Soldier (Fabian van der Starre)

“Het volgende hoofdstuk in Phase Two.” Momenteel zitten we midden in Marvel’s Phase Two. Na Iron Man 3 en Thor: The Dark World zijn we nu aangekomen bij Captain America: The Winter Soldier. Wat mij opvalt, is dat elk nieuw vervolg steeds beter lijkt te zijn dan een eerder deel uit Phase Two. Iron Man 3 vond ik geweldig, maar Thor: The Dark World heeft deze absoluut overtroffen. Is dit vervolg beter dan de Marvel films van vorig jaar? Captain America: The First Avenger speelde zich in de Tweede Wereldoorlog af, wat in mijn ogen de kracht was van de film. Hoe gaat Captain America om met de hedendaagse setting?

Titel: Captain America: The Winter Soldier
Regisseur: Anthony Russo, Joe Russo
Scenario: Christopher Markus, Stephen McFeely, Ed Brubaker
Cast: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Robert Redford, Samuel L. Jackson
Speelduur: 128 minuten
Genre: Actie/avontuur
Release: 27 maart in de bioscoop

Wat is Phase Two nu precies?

Mocht je onbekend zijn met Marvel’s verschillende fases, volgt hier een korte uitleg. Fase één (of bekender is Phase One) bevat elke film onder de paraplu van Marvel Studios tot The Avengers uit 2012. Deze bestaat uit Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor en Captain America: The First Avenger, welke allen leidden tot Joss Whedon’s ultieme superhelden film, The Avengers. Phase Two zal ongeveer hetzelfde werken, waar tot zover Iron Man 3 en Thor: The Dark World toebehoren. Nu is daar Captain America: The Winter Soldier bijgekomen. Daarnaast wordt daar over een half jaar Guardians of the Galaxy aan toe gevoegd. Waarna over ongeveer één jaar  Avengers: Age of Ultron uitkomt en Phase Two afsluit.

Mysterie

Twee jaar na de gebeurtenissen van The Avengers woont Steve Rogers vreedzaam in Washington D.C. Hij heeft veel moeite om zich aan te passen aan deze nieuwe samenleving. Dat weerhoudt hem er echter niet van om missies voor S.H.I.E.L.D. uit te voeren samen met Natasha Romanoff, ook wel bekend als Black Widow. Rogers raakt op zijn laatste missie verwikkeld in een mysterie die een bedreiging voor de hele aarde vormt. Het duo gaat met behulp van hun nieuwe bondgenoot Falcon op onderzoek uit en komen al gauw een onvoorspelbare tegenstander tegen, de Winter Soldier.

Recensie Captain America: The Winter Soldier

Call it, Captain!

Bij het horen van de naam Captain America denken de meeste mensen aan zijn iconische schild. Maar wat is het titelpersonage nu precies zonder zijn schild? Een superheld die eigenlijk gewoon de perfecte mens is. Cap is niet alleen intelligent, maar ook sterk en de snelste mens op de aardbodem. In The Winter Soldier toont het alter ego van de protagonist Steve Rogers, gespeeld door Chris Evans, zijn nieuwste kunsten waardoor hij volledig vernieuwd lijkt te zijn. Als je denkt dat hij simpelweg zijn schild kan gooien en kogels tegenhouden, heb je dit mis. De handigheid met zijn ‘wapen’ die hij ontwikkeld heeft, zal je versteld doen staan. Zo gebruikt hij deze om via meerdere hoeken een vijand te bereiken, waarna zijn schild weer bij hem terug komt.

Easter Eggs

Er zijn altijd wel fans die op zoek gaan naar (verborgen) referenties (ook wel bekend als Easter Eggs) van andere Avengers of de film waar iedereen volgend jaar op wacht, Age of Ultron. Daar ben ik er ook één van. Zo hoorde ik namen van een bekende Avenger zonder recente film en een toekomstige, wat simpelweg een bevestiging is dat zijn film er aan komt. Niet dat ik nu iets ga verklappen, maar wat erg opviel was dat er het woord ‘spiderhole’ gebruikt werd. Zou dit een referentie zijn naar Spider-Man? Heeft Disney stiekem iets achter de schermen geregeld met de studio (Sony) achter Spider-Man om in de toekomst hier van gebruik te kunnen maken bij een The Avengers film? Alleen de tijd zal het leren. Voor nu houden we het bij speculaties.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Dan is er toch nog één klapper waar ik nog steeds niet over uit kan. Kun je je vicepresident van de Verenigde Staten Rodriguez uit Iron Man 3 nog herinneren? De man die Aldrich Killian volledig steunde en aan het eind gearresteerd werd. Wat is er toch met hem gebeurd? Misschien dat mijn ogen mij bedrogen, maar ik zou zweren dat ik hem volledig in militair uniform in een rechtszaal zag zitten. En nee, dit was niet aan de kant van de veroordeelden, maar waar normaliter een rechter zit. Wat is er in vredesnaam gebeurd met hem het afgelopen jaar? Je zou verwachten dat hij aan het weg rotten is in een gevangenis, maar niets lijkt minder waar. Let er goed op en laat mij weten of hij het echt is of dat ik mij simpelweg vergist heb.

Recensie Captain America: The Winter Soldier

Grote impact

Eerlijk gezegd heeft dit vervolg Thor: The Dark World niet overtroffen, maar dat neemt niet weg dat The Winter Soldier goed tot zijn recht komt. Hoe deze sequel tot Age of Ultron leidt, wordt na het zien van de film heel duidelijk. Wat ik mij echter afvraag, is hoe deze gebeurtenissen de televisieserie Agents of S.H.I.E.L.D. zullen beïnvloeden. De impact is groot, wat al te zien zal zijn aan het spectaculair vernietigende eind. Wellicht ten overvloede, maar blijf vooral zitten voor de mysterieuze mid-credits scene. De after-credits scene kan je eigenlijk wel overslaan. Deze voelt namelijk erg overbodig aan en niet de moeite waard.

Captain America: The Winter Soldier is een duister hoofdstuk in het Marvel universum. Gelukkig wordt er op veel momenten nog gebruik gemaakt van komische elementen, zoals wanneer Steve Rogers een simpele burger meerdere keren inhaalt met hardlopen. Als je fan was van The First Avenger’s Tweede Wereldoorlog setting, kun je je hart ophalen. Deze zijn ze zeker niet vergeten. Er wordt zowaar een ode getoond aan het eerste deel wanneer Steve Rogers incognito een bezoek brengt aan een museum. Mijn medefans, geloof mij, Captain America: The Winter Soldier is een onmisbaar deel in Marvel’s Phase Two en leidt inderdaad tot de gebeurtenissen van The Avengers: Age of Ultron.

Fabian van der Starre