Recensie | Captain Marvel (Immy Verdonschot)

Na het megasucces van DC’s Wonder Woman kon Marvel natuurlijk niet meer achterblijven met een vrouwelijke superheld. Het heeft ruim tien jaar geduurd, maar eindelijk is het eerste stand-alone female franchise hoofdpersonage er in de Marvel Cinematic Universe: Carol Danvers, ofwel Captain Marvel.

Titel: Captain Marvel
Regisseur: Anna Boden en Ryan Fleck
Scenario: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet, Jac Schaeffer, Nicole Perlman, Joe Shrapnel en Anna Waterhouse
Cast: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Benning, Clark Gregg, Lee Pace
Speelduur: 124 minuten
Genre: Actie, Avontuur, superhelden
Release: Vanaf 6 maart 2019 in de bioscoop

Terwijl een galactische oorlog tussen twee buitenaardse rassen de aarde bereikt in 1990 – een tot nu toe verborgen periode uit de geschiedenis van het Marvel Cinematic Universe – bevindt Carol Danvers zich samen met een groepje bondgenoten middin deze draaikolk. Tijdens deze reis leert ze niet alleen wie ze wel en niet kan vertrouwen, maar leert ze ook steeds meer over zichzelf.

Back to the ‘90s

Het verhaal begint weliswaar op Hala, een buitenaardse planeet, maar gaat al snel door op de aarde in de jaren negentig. Vanaf dat moment is het heerlijk genieten van de nostalgische periode vol videotheken en andere ouderwetse apparatuur. De sfeer van de nineties is nog het meest voelbaar door de geweldige muziekscore van de film, met Nirvana, No Doubt, Garbage en TLC. Een perfecte combinatie van de girlpower die de film weet uit te stralen en de humor die ze daarin weten te verwerken. Captain Marvel is dan ook niet een op een te vergelijken met haar voorgangers.

Recensie Captain Marvel

Niet zomaar een Marvel

Waar de meeste Marvel-films vasthouden aan een bepaalde formule, vol bombastische gevechten, hebben regisseurs Anne Boden en Ryan Fleck bij Captain Marvel de tijd genomen. Ruim de tijd. Dat doen ze verfrissend door Vers – zoals Carol door haar collega’s wordt genoemd – haar verhaal niet chronologisch te vertellen, maar juist door middel van een eigen ontdekkingstocht. Dit maakt de film meer dan een doorsnee Marvel-film van ‘hoe leer ik omgaan met mijn eigen krachten’ en geeft het een leuke nieuwe invalshoek. Wel loopt de film daardoor minder vlot. Wat wellicht passend is voor de jaren negentig. Een geweldige tijdsperiode, om meerdere redenen.

Niet in de minste om de jongere versies van Nick Fury en agent Coulson. Met visuele bewerking zijn hun vertolkers, Samuel L. Jackson en Clark Gregg, een stuk jonger gemaakt dan in de voorgaande films. Hoewel Gregg’s jonge uiterlijk enigszins storend werkt, verdient Jackson hier alle credit: Niet alleen ziet hij er geweldig overtuigend uit, ook weet hij Nick Fury als nooit tevoren te spelen. Het is puur genieten.

De film zit tevens vol leuke knipogen naar wat inmiddels al bekend is over het Marvel-universum en bevat veel humor. Iets waar Marvel steeds beter in is geworden de laatste jaren. Kijk maar naar Ant-Man en Thor: Ragnarok. Een van de meest vermakelijke personages is dan ook de kat Goose. Al die humor en ‘traagheid’ heeft echter wel een keerzijde: de film voelt braafjes aan en is voorspelbaar. Wat niet wegneemt dat de effecten er geweldig uit zien en de film op spectaculaire wijze weet af te sluiten.

Recensie Captain Marvel

De ware kracht van Carol Danvers

Net als bij meerdere origin-verhalen gaat het vooral om de weg er naartoe. Niets is minder waar bij Carol Danvers. Ze begint wellicht als Kree, een buitenaards ras, maar komt gaandeweg steeds meer over haar geschiedenis te weten. De opbouw van de film zorgt ervoor dat Carol pas echt goed uit de verf komt tegen het einde. Dat is haar moment om letterlijk te stralen. De laatste actiescène geeft je dan ook alles wat je nodig hebt in een Marvel-film: prachtige actiescènes, met een geweldig staaltje girlpower, die er visueel  spectaculair uitzien.

Hoewel de film bomvol humor en leuke knipogen zit voor de Marvel-fan, voelt Captain Marvel nog braafjes aan. Het is geen bombastische film, zoals alle heldenfilms hiervoor waren, maar neemt rustig de tijd om een beeld te vormen van het personage van Vers/Carol. Een verfrissende origin story, waarbij het einde er alsnog voor zorgt dat je net zo stralend de bios uitloopt als Captain Marvel die haar ware zelf heeft ontdekt.

★★★1/2☆

Xoxo,

Immy

P.s. Voor wie geduld heeft: blijf zeker even zitten voor de tweede after credit scène. I loved it!