Recensie | Gravity (Fabian van der Starre )

Recensie Gravity door: Fabian van der Starre

Recensie Gravity (Sandro Algra)Titel: Gravity
Regisseur: Alfonso Cuarón
Scriptschrijver: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Cast: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Phaldut Sharma, Amy Warren, Basher Savage
Speelduur: 91 minuten
Genre: Thriller, Science Fiction
Release: Vanaf 3 oktober in de bioscoop

[youtube OiTiKOy59o4]

“Geef één ding toe. Niets verslaat dit uitzicht.” Een amateur astronaut zweeft door de ruimte. Alles wat ze heeft is haar pak, zuurstof, zaklamp, collega en het geweldige uitzicht van de atmosfeer van de aarde. Wat gaat ze doen? Hoe redt ze zich mentaal in een race tegen de klok? Draait Gravity om de redding van de astronauten of moeten ze zichzelf redden? Net als je denkt dat de redding nabij is, gaat alles desastreus fout.

george-clooney-gravity

Realistisch verhaal
Dr. Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur op haar eerste ruimtemissie met veteraan astronaut Matt Kowalski (George Clooney). Op deze routine missie slaat het noodlot toe. De shuttle wordt vernietigd en ze worden alleen achtergelaten. De dovende stilte laat hun weten dat ze geen contact meer hebben met de aarde en hun kans op redding verloren is. Wanneer angst in paniek verandert, vreet elke hap lucht het weinige zuurstof weg.

Dit verhaal zou zomaar echt kunnen gebeuren. Elke schroef of ander onderdeel wat in de ruimte zweeft zou bij een botsing nog meer puin kunnen veroorzaken. Het is levensgevaarlijk voor de astronauten, ruimteschepen en zelfs voor ons op de aarde.

gravity_sbullock

Dokter en Luitenant
Oscarwinnares Sandra Bullock speelt haar rol van Dr. Ryan Stone met volledige overtuiging als bange/paniekerige amateur-astronaut. Dit komt door haar geweldige acteerprestatie en het feit dat ze met echte astronauten gesproken heeft. Zij vertelden haar over het zicht vanuit de ruimte op de aarde. Hierdoor realiseert ze zich hoe klein we nu eigenlijk zijn in dit massieve universum.

George Clooney is Lt. Matt Kowalski. Deze ervaren astronaut is de perfecte (lees: typische) rol voor de altijd-charmante Clooney. Hij brengt zijn humor met zich mee en al draait de film niet geheel om hem, kan hij zijn iconische karaktereigenschappen goed kwijt. Clooney groeide op in het tijdperk van de ‘space race’ waar Rusland en Amerika streden om wie er het eerste in de ruimte zou zijn. Tevens heeft hij twee Oscars gewonnen en is hij de enige die voor meer dan zes categorieën genomineerd is.

Cuarón & Zn.
Regisseur Alfonso Cuarón (Children of Men) is een drievoudige Oscar kandidaat welke veel films heeft geschreven en geregisseerd. Hij heeft, net als de regisseur David Twohy (Riddick), een fascinatie voor ruimte en ruimteverkenning. Er is iets mythisch en romantisch aan het idee om jezelf van de aarde te scheiden. Met Gravity bereikt hij precies datgene.

Naast de regie neemt Alfonso samen met zijn zoon Jonás het script voor zijn rekening. Dit is hun eerste samenwerking. Alfonso werd geïnspireerd door Jonás zijn ideeën voor de film. Beiden zijn ze geïnteresseerd in de ruimte, een plek waar er geen makkelijke manier is om te overleven. Het dialoog past erg goed in de omgeving van de film en maakt het geheel onvoorspelbaar.gravity-debris

Creatie van een illusie
De filmmakers wilde geen fantasie sciencefiction wereld maken. Hiervoor hebben ze gehele systemen ontworpen om de illusie te creëren dat ze echt in de ruimte waren. Dit is subliem gedaan en komt erg overtuigend over. Elementen zoals water wordt perfect weergegeven. Tranen vallen bijvoorbeeld altijd naar beneden door de zwaartekracht. In de ruimte zweeft water weg. Wat wel opvalt is dat, terwijl er in de ruimte ‘geluid’ gemaakt wordt, dit precies zo klinkt als bewegingen onder water.

Vanaf het begin van de productie is Gravity bedoeld als de ultieme 3D ervaring door de ruimte. Jonas Cuarón wil dat de kijkers overgoten worden in de 3D beelden, maar niet dat dit in het gezicht gegooid wordt. Je krijgt het gevoel alsof je zelf de reis maakt dankzij het letterlijke perspectief van Dr. Stone. Gravity is absoluut 3D-waardig. Alleen al de beelden van de vernietigingen zijn adembenemend.

Benauwd
Na de korte opbouw van het verhaal zit de spanning er meteen goed in. Nog niet eerder kreeg ik het zo benauwd van een film als bij deze en had het gevoel dat er op elk moment van alles kon gebeuren. Doordat de film in 3D is, word je meegezogen in Dr. Stone’s reis. Voeg daar de prachtige vernietigingen aan toe en dan krijg je de meest benauwende ervaring door de ruimte wat spannend blijft tot de laatste seconde. De betekenis van ‘Gravity’ is niet met beide voeten op de grond staan, maar de kracht welke je constant naar huis trekt. Gravity komt perfect tot zijn recht op het witte doek in 3D en is dan ook zeker een aanrader.

Fabian van der Starre