Recensie | Jumanji: The Next Level (Jaime Andreas)

Toen er een paar jaar geleden werd gezegd dat er een sequel zou komen op de klassieke film Jumanji (met in de hoofdrol de legendarische Robin Williams) was ik onwijs enthousiast. Met een geweldige en humoristische cast zou het vast goedkomen en dat gebeurde ook; Jumanji: Welcome to the Jungle was een groot succes. Bij Jumanji: The Next Level dacht ik alleen maar: uitmelken. Ik kon me niet voorstellen dat ze nog meer uit het verhaal konden halen of de grapjes konden evenaren. Misschien was daarom Jumanji: The Next Level zo’n verrassing voor mij toen ik het eindelijk in de bioscoop kon zien. In deze film keren we terug naar de wereld van Jumanji, waar een nieuw level staat te wachten. Alleen nu zijn de dingen ietwat anders. Waar in Welcome to the Jungle vier tieners in de lichamen van Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan zaten, worden Johnson en Hart nu bewoond door twee oude mannetjes. Terwijl ze hun vriend, Spencer (Alex Wolff), proberen te redden gaat er natuurlijk van alles mis. Een recept voor hilariteit en verontrustende situaties.

Titel: Jumanji: The Next Level
Regisseur: Jake Kasdan
Cast: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Awkwafina, Alex Wolff, Morgan Turner, Ser’Darius Blain, Madison Iseeman, Danny Glover, Danny DeVito
Scenario: Jake Kasdan, Jeff Pinkner, Scott Rosenberg
Genre: Comedy/adventure
Speelduur: 145 min
Te zien vanaf: 5 december 2019

Uit elkaar groeien

De film opent met de tieners uit de eerste film, die geen tieners meer zijn. Ieder is zijn eigen weg opgegaan, naar de universiteit of op wereldreis. Met elk lijkt het redelijk goed te gaan. Ze maken zich klaar voor een reünie, want ze zijn nog steeds hele goede vrienden. Al snel wordt duidelijk dat Spencer (Alex Wolff) zich heeft gedistantieerd van de groep, en moeite heeft met zijn leven in New York. Het zit hem allemaal niet mee, hij verlangt terug naar zijn dagen als Dr. Bravestone in Jumanji. Zijn onzekerheid is een realistische reactie op het vastzitten in een videogame. Het verbaast dan ook niemand in de bioscoopzaal als Spencer weer Jumanji instapt. Het is ontroerend om de vier vrienden te zien. Dit is echter niet de belangrijkste reden om de film te kijken.

Wanneer Johnson, Hart, Black en Gillan op het toneel verschijnen is het hilariteit alom. Zeker wanneer blijkt dat de opa van Spencer, en een vriend van hem, in de lichamen van Johnson en Hart zitten. Dit is geen verrassing omdat het al in de trailer te zien was, maar desalniettemin is het erg grappig. Vooral Hart weet overtuigend een oude man neer te zetten met zijn langzame manier van uitleggen en zijn constante verbazing over alles wat hij ziet.

Jack Black en Karen Gillan

Verfrissend aan Jumanji: The Next Level is dat Jack Black en Karen Gillan een grotere rol hebben. Met Johnson en Hart die bewoond worden door twee oude mannen en daarom niet heel veel kunnen bijdragen aan de groep, moeten Black en Gillan nu de leiding nemen om ervoor te zorgen dat de groep overleeft. Black en Gillan hebben een leuke en grappige dynamiek met elkaar. Constant zijn ze met elkaar aan het bekvechten. En Jack Black, die in de film door drie verschillende mensen wordt “bewoond”, is constant aan het klagen over hoe hij eruitziet en hoe zwak zijn personage wel niet is.

Het concept blijft verder hetzelfde: de groep moet een aantal lastige levels doorstaan, om vervolgens een juweel te pakken van een man die kwaad in de zin heeft voor de wereld van Jumanji. Het is de bekende weg, maar het werkt. De levels hebben de mooiste visuals van gigantische woestijnen en dikke jungles, maar er wordt ook gebruik gemaakt van klassieke Jumanji elementen zoals wilde dieren die gek worden. Al met al is het een spektakel om te zien, en wordt het geen enkel moment saai.

Jumanji: The Next Level

Oude mannetjes

Het zijn uiteindelijk de twee oude mannen die deze film maken tot wat het is. Niet alleen zijn ze onwijs grappig, maar ze zorgen ook voor het nodige sentiment en verfrissende perspectieven op ouder worden. Ooit waren deze twee mannen beste vrienden, die in hetzelfde restaurant werkten. Hier kwam een einde aan toen één van de twee het restaurant besloot te verkopen, tot woede van de ander. Jumanji: The Next Level zou geen familiefilm zijn als deze mannen het niet op een emotionele manier weer met elkaar goedmaakten.

Al met al is deze film een goed vervolg. Het is vermakelijk, avontuurlijk, emotioneel, maar vooral heel erg humoristisch. De acteurs zijn allemaal aan elkaar gewaagd en laten een overtuigende band van vriendschap zien. Het plot is verder niet heel vernieuwend, but why change a winning team?

★★★★☆

Jaime Andreas