Recensie | Killer Carnival (Martijn Pijnenburg)

Begin dit jaar verscheen Farmkill, een low-budget slasher gemaakt door enkele studenten van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Ondanks dat deze film vrij simpel van opzet was werd het wel duidelijk dat Goat Stories – het achterliggende productiebedrijf – een hoop potentie had. Reden genoeg om hun nieuwste film Killer Carnival eens te checken.

Titel: Killer Carnival
Regisseur:
Benjamin van den Dool
Cast: Bas Heerkens, Rein Hofman, Mireille van der Laan, Julia Batelaan, Thomas Perrels, Duncan Meijering
Scenario: Benjamin van den Dool
Productie:
Danny Heijnekamp
Genre:
Horror
Speelduur:
20 min
Release:
2 oktober

Killer Carnival begint met de geboorte van Mike, een kind dat krabhanden blijkt te hebben. Hiermee weet hij nog voordat hij te wereld komt – geheel per ongeluk – zijn moeder te doden. Dit tragische voorval zorgt ervoor dat groot deel van zijn familie direct een hekel aan hem heeft. Dit achtergrondverhaal deed mij een beetje denken aan dat van Tyrion Lannister uit Game of Thrones en wist meteen de toon voor de film te zetten. Een goed begin dus!

Vervolgens maken we kennis met een circus dat boordevol zit met allerlei excentrieke figuren. Hier worden Mike en zijn mede-mutanten uitgebuit voor financieel gewin. Het valt direct op dat de crew haar (krab)handen vol heeft gehad aan het realiseren van deze setting. Zowel de kleurrijke decors als de make-up van de mutanten ogen erg goed en zorgen voor een geweldige sfeer. In dit bizarre circus voelde ik mezelf als horrorliefhebber direct thuis!

Het verhaaltje dat in Killer Carnival vertelt wordt heeft misschien niet veel om het lijf, maar was qua uitgangspunt een stuk origineler dan dat van de gemiddelde horrorfilm. Daarnaast wist het me ook oprecht aan te grijpen. Gezien Mike een buitenbeentje is in een wereld vol buitenbeentjes had ik namelijk wel een beetje met hem te doen. Ik hoopte daarom ook dat het goed met zou komen, maar gezien zijn bizarre uiterlijk vreesde ik het ergste.

Killer Carnival trailer

Naast een originele setting is ook de cast het noemen waard. De uitschieters waren voor mij de door Bas Heerkens gespeelde vader van Mike en zijn bitchy nicht Pamela (Mireille van der Laan). Al moet natuurlijk ook Aris Julian genoemd worden, die de rol van een gekweld buitenbeentje met succes op zich genomen heeft. Ook was het leuk om Duncan Meijering in de film te zien, die vooral het komische gehalte van de film flink weet op te schroeven.

We want gor…ehh more!

Er waren echter ook enkele minpuntjes. Zo had de film van mij wat langer had gemogen. Dit is echter een ‘klacht’ die ik echter bij vrijwel alle korte films heb, mits ze me enigszins bevallen. Toch had ik het maar zelden zo sterk als bij Killer Carnival, omdat deze film me kennis liet maken met een wereld waarvan ik ongetwijfeld meer zou willen zien. Al kun je dit natuurlijk ook als positief punt beschouwen. Daarnaast liet tijdens de finale het script af en toe wat steken vallen. Hoewel dat in een komische horrorfilm niet altijd even erg is, had de gory uitbarsting waarover in de aankondiging werd gesproken wel wat beter tot zijn recht kunnen komen.

Killer Carnival is een erg creatieve film die bewijst dat er nog hoop is voor de Nederhorror. Het uitgangspunt is verfrissend, de setting sterk uitgewerkt en ook de acteurs deden een goede duit in het zakje. Wat mij betreft blijft Goat Stories doorgaan met films maken en kunnen we over een paar jaar een nieuwe De Lift of Johnsons verwachten.

★★★★☆

Killer Carnival Goat Stories

Killer Carnival kan wat mij betreft gezien worden als een combinatie van Edward Scissorhands en The Elephant Man, maar dan met een flinke schep Goat Stories erbij 😉

Martijn Pijnenburg

Meer informatie over Goat Stories en hun projecten is te vinden op de website.