Recensie | Now You See Me (Bram Emens)

The closer you look, the less you’ll see. Met dit als slogan van de film had ik me in ieder geval op één ding voorbereid: Ik ga goed opletten zodat ik elk trucje snap. Mij krijgen ze niet gek! …Nou mooi wel dus. Ik had de zwoele stem van Morgan Freeman nodig om een paar dingetjes aan me uit te leggen, en dat is op zich nooit een straf.

Titel: Now You See Me
Regisseur: Louis Leterrier
Cast: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Mark Ruffalo, Morgan Freeman, Michael Caine
Speelduur: 115 minuten
Genre: Thriller
Release: vanaf  27 juni 2013 in de bioscoop

Goochelaars

Vier illusionisten krijgen een kans om groter te worden dan simpele straat artiesten. Samen krijgen ze een blauwdruk te zien voor een enorm plan wat ze gaan uitvoeren. De illusionisten zijn J. Daniel Atlas (Eisenberg), een narcistische perfectionist met vlugge vingers, Merritt McKinney (Harrelson), een sluwe hypnotiseur, Henley Reeves (Fisher), een dame die uit elke val kan ontsnappen en Jack Wilder (Franco), een broekie met loszittende handjes. Samen vormen zij het kwartet The Four Horseman. Hoe de vier op elkaar afspelen en met elkaar omgaan is altijd erg leuk om te zien. Hun teamwork op het podium en bij de politie zorgt daarnaast voor een gezonde dosis humor.

De Politie

Naast de vier goochelaars die banken overvallen tijdens hun shows, ligt er ook een grote nadruk op het politieonderzoek dat de zaak behandeld. Ruffalo speelt Dylan Rhodes, een FBI agent die gekoppeld wordt aan Interpol agente Alma Dray (Laurent). Samen moeten ze het mysterie oplossen hoe de Four Horseman hun misdaden uitvoeren. Het resultaat is dat het overgrote deel van de film wordt besteed aan de frustratie van de FBI die steeds één of twee stapjes achter schijnt te lopen op de goochelende vier. Ruffalo speelt zijn rol uitstekend en je voelt meerdere keren zijn frustratie overlopen, wat voor zowel drama als humor zorgt. Om naast hem de kalme Laurent te zien, zorgt er enkel voor dat zijn frustratie nog dramatischer en grappiger wordt.

 Now You See Me

Hulp

Morgan Freeman to the rescue! De man met de pracht stem speelt hier oud-illusionist Thaddeus Bradley, wie zijn goochelaars mantel heeft omgeruild voor een tv-show waar hij illusionisten ontmaskerd. Wanneer de FBI om zijn hulp vraagt, komt hij dan ook over als een betweterig mannetje dat de mensen om zich heen ontzettend dom vindt. Van elk van de trucs schijnt hij snel het antwoord te weten op de vraag hoe ze het hebben gedaan, maar wanneer de trucs complexer worden, wordt het ook Bradley af en toe te veel. Om zo’n figuur dan ook langzaam maar zeker in de val te zien lopen van de Four Horseman, is een genot om te zien.

Sleept je mee in het wereldje

Over het algemeen is Now You See Me een genot om naar te kijken. De trucs zijn spectaculair en de cinematografie is oogstrelend. Het is tijdens de shows van de Four Horseman ook echt alsof je bij ze in de zaal zit. De scènes waar ze aan het rennen zijn voor de FBI zijn erg spannend. Humor speelt ook een grote rol bij de illusionisten zelf: het feit dat ze per toeval elkaar hebben gevonden, zorgt voor de nodige spanning tussen de tegenpolen binnen de groep, wat weer voor een paar hilarische taferelen zorgt. Het schrijfwerk voor de personages van Ruffalo en Laurent krijgt van mij een pluim net als hun specifieke acteerwerk. Ze zorgen ervoor dat je zelf mee gaat denken hoe de illusionisten hun trucs voor elkaar krijgen. Het enige wat mij achter mijn oren deed krabben was het einde. Er is een twist welke ik echt niet aan zag komen terwijl het, als je er later over nadenkt, een route was die je allang had voorspelt. Toch krijgt Now You See Me een goede recensie van mij. Ik heb mij bijzonder vermaakt en dat ga ik, als ik hem nog eens zie, vast weer doen.

Bram Emens