Recensie | Thor: The Dark World (Sandro Algra)

Technisch gezien is hij de oudste van de Marvel striphelden. Nou ja, misschien niet helemaal, maar hij had al een carrière vóór de uitvinding van de stripverhalen. Striplegende Stan Lee kwam ooit op het idee van een superheld met goddelijke krachten. De Romeinse en Griekse mythologie waren al redelijk (wellicht iets té) bekend onder het grote publiek en dus baseerde hij zijn nieuwe stripheld in 1962 op de Noorse god Thor. Amper twee jaar geleden maakte dit personage zijn filmdebuut in de gelijknamige film, vorig jaar speelde hij een centrale rol in de superhelden cross-over The Avengers en nu al beleeft hij zijn tweede (of eigenlijk derde) avontuur in Thor: the Dark World. Het lijkt wel alsof Hollywood maar geen genoeg krijgt van deze knappe blonde spierbundel: Batman moet gemiddeld 3 jaar wachten op een vervolg.

Titel: Thor: The Dark World
Regisseur: Alan Taylor
Scenario: Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely
Cast: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Kat Dennings, Idris Elba, Rene Russo, Stellan Skarsgård, Jaimie Alexander, Ray Stevenson, Tadanobu Asano, Christopher Eccleston, Zachary Levi, Anthony Hopkins
Speelduur: 120 minuten
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Release: Vanaf 31 oktober 2013 in de Nederlandse bioscopen

Nummer één, spin-off, nummer twee

Als je, net als ik, The Avengers vorig jaar hebt gemist, dan zit je misschien met de vraag: ‘moet ik die film eerst nog zien?’ Het antwoord is: nee. Thor: The Dark World speelt zich chronologisch af na The Avengers, maar het blijft een echte opvolger van Thor. Verwijzingen naar The Avengers blijven beperkt, wel bevat deze film een aantal onvermijdelijke spoilers. Je hoeft echter geen profeet te zijn om die plotwendingen na de eerste film al te hebben voorspeld.

En nog een historische slag!

Net als in de eerste film beginnen we met een geschiedenisles van oppergod Odin (Anthony Hopkins). We wisten al van de Frost Giants die Odin eeuwen geleden een kopje kleiner had gemaakt. Maar nog ver voor die tijd voerde Odin’s vader, ‘Bor’, een oorlog tegen de Dark Elves. Bor wist hun leger te verslaan voordat ze de kans kregen om hun geheime wapen, de Aether, in te zetten om het universum te verduisteren. De Aether werd opgesloten in een steen en de Dark Elves trokken zich terug in een diepe slaap.

In de 21ste eeuw heerst er weer vrede in de negen rijken van Asgard. Terwijl kroonprins Thor (Chris Hemsworth) de laatste opstanden neerslaat, wordt zijn broer, en aartsvijand, Loki (Tom Hiddleston) veroordeeld tot levenslang (voor Noorse goden een wel heel lange tijd). Gelijktijdig ontdekt wetenschapper Jane Foster (Natalie Portman) tijdens een bezoek aan Londen een teleportzone die verschillende werelden met elkaar verbindt. Dit blijft niet onopgemerkt. De Dark Elves ontwaken en Thor reist af naar de aarde om zijn grote liefde weer op te zoeken. Jane mag eindelijk mee om Asgard met haar eigen ogen te zien.

Recensie Thor: The Dark World

Cultuurschok

Ook wij krijgen aanzienlijk meer van Asgard te zien. Terwijl de eerste film zich grotendeels op aarde afspeelde, maken we deze keer kennis met de prachtige architectuur en de inheemse tradities van de stad der goden. Hiermee slaat deze film wel een serieuzere koers in dan zijn voorganger. Wat het vorige deel zo vermakelijk maakte, was de grote hoeveelheid zelfspot. Veel humor kwam voort uit het feit dat Thor met zijn gewoontes niet in de mensenwereld paste. Hij maakte weinig indruk op de aardelingen en kwam eerder over als een brabbelende gek in kostuum dan een god op aarde. Uiteraard kon men niet alle grappen uit de eerste film een op een herhalen. Maar ze zitten nog wel in de film, in de vorm van een paar korte scenes dan. Misschien was het wel leuk geweest als ze deze keer hetzelfde hadden gedaan met Jane. Ik zou zelf niet weten hoe ik me in de godenwereld hoor te gedragen.

df

De geest is uit de fles

Net als de Frost Giants, behoren de Dark Elves tot de minst interessante schurken uit het Marvel Universum. Het ontbreekt hen volledig aan karakterontwikkeling en charisma. Bovendien leiden ze een beetje aan het Gargamel-syndroom: Ze hebben maar één doel in het leven en dat is het uitvoeren van hun kwaadaardige daden, zonder dat ooit duidelijk wordt wat zij daar precies mee opschieten of wat de volgende stap in dit meesterlijke plan zou kunnen inhouden. Alleen in plaats van Smurfenland hebben ze het op het hele universum gemunt. Voor Thor vormen zij eerder obstakels dan tegenstanders.

Als kijker weet je heus wel dat de Dark Elves slechts een tijdelijk dreigement vormen. De ware slechterik is nog altijd de geniepige, sluwe, hebzuchtige, bijdehante maar toch kwetsbare Loki. Hoe stoer een superheld ook mag zijn, het is altijd een complex rivaal als Loki die het verhaal meer dimensie geeft. Tom Hiddleston bewijst met deze rol dat een sterk personage het vermogen heeft een eigen leven buiten het witte doek te leiden. Twee jaar geleden had hij nooit kunnen anticiperen wat voor vorm dit leven aan zou nemen. Loki is inmiddels zo populair dat er talloze titels aan erotische fanfictie aan hem zijn opgedragen. Dus voor de dames: misschien zien we hem over een aantal jaren wel in een hoofdrol.

De man met de hamer (vraag niet waarom, ik kon het niet laten)

Thor: the Dark World is een waardige opvolger van het eerste deel. De film is absoluut het grote en epische vervolg waarop fans hebben zitten hopen. Voor een nieuw publiek is de film minder toegankelijk. Je moet nou eenmaal over een aantal drempels stappen om dit pseudo-mythologische verhaal over een man met een magische hamer volledig serieus te kunnen nemen. Die mensen zou ik aanraden om gewoon bij deel één te beginnen, het minder serieuze deel.

Sandro Algra