Recensie | Unbreakable – Split – Glass (Felicia Peerenboom)

Dat filmtips buiten je gebruikelijke repertoire interessante kijkbelevingen kan opleveren is voor mij wederom bewezen met de Unbreakable filmreeks. Hierin komen de verhaallijnen van Unbreakable​ en ​Split​ samen in het slot ​Glass. Hoewel de critici niet veel goeds voorspelden van de finale, blijft het als trouwe kijker toch fijn om antwoorden te vinden op vragen die in de loop der jaren zijn blijven hangen. Maar laten we bij het begin beginnen…

Titel: Unbreakable, Split, Glass
Regisseur:
M. Night Shyamalan
Cast: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson
Scenario: M. Night Shyamalan
Genre:
Drama, Sci-Fi, Thriller
Speelduur: 106 ,117, 129 min
Release: 2000, 2016, 1019

Recensie | Unbreakable (2000) - Split (2016) - Glass (2009) (Felicia Peerenboom) 1

Unbreakable

In deze eerste film uit 2000 volgen we David Dunn (een ernstig kijkende Bruce Willis) die betrokken raakt bij een groot treinongeluk. Als enige overlevende en zonder een enkel schrammetje komt hij na dit incident in contact met Elijah Price (Samuel L. Jackson). Deze verzamelaar van comics die al zijn hele leven geplaagd wordt door een slechte gezondheid, deelt een moeilijk te bevatten theorie over hun lot met David.

Ondanks dat het verhaal wat dunnetjes aandoet, heb ik me toch prima vermaakt met deze film die qua genre het midden houd tussen drama, mysterie en sci-fi. Hierbij zullen liefhebbers van Bruce Willis in een actierol helaas teleurgesteld moeten achterblijven. Daarentegen houdt de film de resterende kijkers vast door het mysterieuze vraagstuk – kan het zo zijn dat sommige mensen superheldenkracht bezitten? – wat opgeworpen wordt en blijft domineren. Aangezien delen hiervan onbehandeld blijven ontstaat er ruimte voor een vervolg hierop.

★★★☆☆

Recensie | Unbreakable (2000) - Split (2016) - Glass (2009) (Felicia Peerenboom) 2

Split

Het vervolg op Unbreakable uit 2016 is een losstaand verhaal over Kevin (een geweldige rol van James McAvoy) die 23 persoonlijkheden heeft, aangetoond door zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher. Als drie tienermeisjes worden ontvoerd, komt aan het licht dat de spanning zich begint op te bouwen tussen die persoonlijkheden wanneer er nog een op het punt staat zich te ontwikkelen en alle andere over te nemen.

Hoewel de aansluiting qua verhaal ver te zoeken is, viel het me bij deze productie op dat bepaalde thema’s – de mate van superioriteit van sommige mensen in vergelijking met anderen – wel raakvlakken vertonen met zijn voorganger. Het geheel doet wat grimmiger aan door de spanning rondom de psychische gesteldheid van de hoofdpersoon in combinatie met de ontvoeringen. Vandaar dat deze film ook in het genre horror/thriller valt. Waar ik persoonlijk erg van heb genoten is de ijzersterke acteerprestatie die James McAvoy in deze rol wegzet.

★★★★☆

Recensie | Unbreakable (2000) - Split (2016) - Glass (2009) (Felicia Peerenboom) 3

Glass

Dit jaar (2019) kwamen beide verhalen samen in een soort ultieme slotfilm waarin David, Elijah en Kevin oog in oog komen te staan. Hierin stuit David in zijn zoektocht naar een seriemoordenaar op Kevin. De geheimzinnige psychologe Ellie Staple sluit beide heren op – samen met de breekbare Elijah – in een inrichting met als doel ze alle drie af te helpen van wat zij ziet als grootheidswaanzin.

Het kon haast niet anders dan dat de losse eindjes uit voorgaande films een vervolg zou opleveren. Interessant is hoe de mix aan genres gecombineerd wordt in deze finale waarbij het mysterie-element het meest naar voren komt. De kijker wordt op slimme wijze tot de laatste minuut telkens op het verkeerde been gezet over de ware intenties van de personages, waarbij de hoofdpersonen krachtig hun eigen verhaallijn blijven doortrekken. In vergelijking wordt hier een breder publiek aangesproken door het ontbreken van de grimmige sfeer uit het tweede deel. In plaats daarvan draait het verhaal in deze film vooral om het oplossen van de vraag over de realiteit van superhelden.

Conclusie

In tegenstelling tot het laatste deel, kunnen de eerste twee films als losstaande verhaal worden bekeken. Daarbij verschillen beide wel sterk van elkaar in genre en kwaliteit. Unbreakable​ is een prima film voor tussendoor, waar het verrassende mysterie-element ervoor zorgt dat het niet een doorsnee Bruce Willis actiefilm wordt. Verwacht hier echter geen artistiek meesterwerk met geweldige acteerprestaties. Daarentegen blinkt ​Split​ uit wat vooral te danken is aan een ijzersterke rol voor James McAvoy. Hoewel dit vervolg qua omschrijving niet direct een breed publiek zal aanspreken vond ik hem als liefhebber van simpel vermaak zeker toegankelijk en intrigerend. ​Glass , tenslotte is een leuk toetje voor volgers van de reeks maar zal geen memorabele indruk achterlaten. Het verhaal is daarentegen goed doorgetrokken en indrukwekkend is hoe de kijker telkens op het verkeerde been wordt gezet waardoor je met een ‘huh, hoe dan?’-gevoel achterblijft maar uiteindelijk alles kan verklaren.

★★★½

Felicia Peerenboom



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter