Short but Sweet | Pokémon The Resurgence (Raymond Doetjes)

Wanneer men het internet afstruint komt je enorm goede indie short films tegen, die het stigma van handycam videokwaliteit en matig acteertalent dat nog theatraler is dan de gemiddelde soap ontkrachten.

Titel: Pokémon The Resurgence
Regisseur: Rob Brown
Scenario: Rob Brown, Reece Manning
Cast: Robin Brown, Emma Burnside, Chris Asimos, William Franklyn Miller, Cate Commiso, Dennis Manahan, Katharine Innes, Nicole Chamoun, Don Bridges, Karin Fairfax, Duncan Munro, Jackson Tozer, Nicholas Vincent, Patrick Brown
Speelduur: 36 minuten
Genre: Short / fan film
Release: 20 maart 2018

Website: www.revolvingdoor.productions

Vandaag kijken we naar Pokémon The Resurgence, welke je hier kunt bekijken. De Australische live action fan film werd op 20 maart 2018 uitgebracht en is geregisseerd door Rob Brown die tevens het scenario schreef (samen met Reece Manning) en de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Alsof het al niet moeilijk genoeg is om een van deze zaken voor je rekening te nemen!

Er is een explosie aan fan films, maar de meeste blijven extreem dicht bij het plot van de productie aan wie zij het eerbetoon doen. Deze film is een uitzondering in deze, aangezien ze een eigen onderwerp hebben die de kijker wordt voorgelegd en de Pokémon als een metafoor gebruiken.

Plot

Het verhaal gaat over de alom bekende Ash (Rob Brown), die 20 jaar naar de tekenfilmserie zijn roem heeft verloren. De natuur is vergiftigd door het groot bedrijf, deze hebben de regering overgenomen en men leeft in een dictatuur, die niet onderdoet voor de jaren 40 hier in ons land. Door verontreinig en de jacht van de overheid op Pokémon zijn deze uitgestorven. Ash had tot 5 jaar daarvoor het verzet nog geleid, maar toen zijn vrienden MIA (Missing In Action) raakten is hij daardoor vervallen tot een junk die verdovende middelen zoekt om de pijn van alles dat hij verloren heeft te stillen. Op een dag wordt het zoontje Will (William Franklyn Miller), die zich openlijk verzet tegen de onderdrukking, in koele bloede voor de ogen van zijn moeder en Ash geëxecuteerd. In plaats van het verzet in Ash z’n hart aan te wakkeren, glijdt hij nog verder af en gaat naar zijn dealer Damian (Jackson Tozer) om iets nieuws te halen om de zintuigen te verdoven. Zonder verder het verhaal te spoilen zal ik alleen zeggen dat dit het moment is dat Ash terug het verzet ingaat, samen met Misty (Emma Burnside) en Brock (Chris Asimos) en dat er gelukkig toch nog wat Pokémon over zijn.

Analyse

Rob Brown speelt een prachtige ruwe rol, maar door het verweerde uiterlijk ziet men toch nog de ‘boyish chart’ van de alom bekende Ash terug. Om deze twee zo te combineren is een knap staaltje acteerwerk. Dan te bedenken dat hij ook nog de productie/scenario en gedeelte van de regie voor rekening nam is helemaal uniek. Emma Burnside en Chris Asimos spelen eveneens sterke karakters. Tijdens het kijken zag ik toch een bepaalde parallel met Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven. De subtext is het uitsterven van dierensoorten en dat wij als mensen daar verzet tegen moeten bieden. Rob zei eerder dat hij het idee van het scenario kreeg, toen hij een artikel las van de laatste mannelijk witte neushoorn — die helaas op de dag van release overleed. De openingsequentie is een leuke referentie aan de opening van de tv-cartoon; een jonge Ash, Misty en Brock die door de velden rennen met Pikachu (daar blijft mijn kennis van Pokémon ook ongeveer steken).

De kostuums, de belichting het acteerwerk, cinematografie en color grading; het is allemaal heel strak gedaan en als dat voor mij als filmmaker en liefhebber niet genoeg is dan hebben we nog de soundtrack!!! Oh man, ik ben een echte 80s Glam Rock/Hair Metal fan en de soundtrack van The Resurgence (te koop voor $1.99 AUS dollar) geeft mij kippenvel.

Het jammere is… zoals met vele short films, dat je niet de ontknoping krijgt. Deze “part 1” is met 24 minuten eigenlijk de hele eerste akte van een typische 3 akter. Ik hoop dan ook van harte dat de producenten geld weten in te zamelen om deel 2 en 3 te maken, want ik wil weten wat er verder gebeurt! Dit smaakt naar meer! En ik ben niet eens een Pokémon liefhebber! En je hoeft dus ook niets van Pokémon te weten of begrijpen wil je van deze film kunnen genieten.

Conclusie

Indie films hebben eigenlijk twee groepen: erbarmelijk of bewonderenswaardig goed. Helaas zijn er meer erbarmelijke indie films, vandaar ook het stigma van slechte films. Bij filmfestivals wordt altijd het koren van het kaf gescheiden, maar dat is niet met YouTube het geval. Om dan zo een prachtige fan film te vinden op YouTube is dan ook uniek.

Goede performance, de productie is duidelijk geschoten op een RED camera, dus daar zijn de kosten niet bespaart. Het acteerwerk is zeer sterk. Vooral omdat men tekenfilm personages naar echte mensen vertaalt, is het eenvoudig om te theatraal te worden want men wilt nog eer doen aan de tekenfilm. De personages zijn direct herkenbaar in hun typische mimiek en acties, maar het breekt niet af aan de echtheid van de karakters. Als er een klein puntje van kritiek is, dan is het dat de CG hier en daar wat slecht samengesteld is en de texturen op de 3D-modellen iets beter kon. Vooral de texturen op Pikachu in de openingsequentie en de animatie laat te wensen over, maar wederom het doet niets af aan de productie. Pokémon The Resurgence zijn de beste 36 minuten die ik op YouTube de afgelopen week heb doorgebracht! 4 van de 5 sterren.

Raymond Doetjes – Subliminal Artist Productions

★★★★☆