Recensie | PANE (Raymond Doetjes)

Deze keer in Short but Sweet een Junior Thesis film gemaakt door een acteur die de meeste van jullie qua gezicht wel kennen, Chase Ellison. Hij is o.a. bekend van Toothfairy, Fireflies in the Garden, Boy Who Cried Wolf en Mysterious Skin. Chase is na zijn high-school in San Diego naar het prestigieuze LMU (Loyola Marymount University) in LA gegaan en heeft daar een Bachelor degree in film behaald. Voor deze opleiding heeft hij voor zijn junior year PANE geschreven en geregisseerd. Een heel lief 8 minuten filmpje, waar geen enkel woord in wordt gesproken maar zo enorm veelzeggend is.

Titel: PANE
Regisseur: Chase Ellison
Scenario: Chase Ellison
Cast: Charlie Merlo Aaron, Brooke Joller Emma, Eric Peterson Boss
Speelduur: 8 minuten
Genre: Short

Het verhaaltje gaat over een glazenwasser gespeeld door Charlie Merlo die tijdens zijn werk een mooie kantoormedewerkster (Brooke Joller) ziet en hij kan alleen maar communiceren door het raam (PANE), door kleine tekeningen op het raam te maken. De medewerkster reageert hier alleen verbaal op en er ontwikkeld zich een leuke band tussen deze twee mensen.

Het is een verrassend simpel plot, maar enorm creatief bedacht; een glazenwasser die verliefd wordt op een dame die gescheiden van hem is door een dik stuk geluidswerend glas – daar is het obstakel dat ieder verhaal nodig heeft en tevens is het een prima motivator om een non-verbale interactie te hebben. Als dan de dame na veel te lang het veel te druk te hebben ontslag neemt, moet de glazenwasser actie ondernemen. Het verhaaltje heeft dus obstakel en conflict, de hoekstenen van ieder goed verhaal. Het woord PANE klinkt als PAIN en er is een moment dat Aaron (de glazenwasser) pijn ervaart, ik weet niet of dat een bewuste keuze was van Chase Ellison. De score die is gemaakt door Seth Colgrove verbindt het verhaaltje heel goed samen. Het is lekker rustig; piano, wat strijkers en hier en daar een xylofoontje. Het is net zo leeg (in een goede manier) als de film. De muziek en de film komen samen in een symbiose van kunst.

Chase heeft de productie slim aangepakt. Hij heeft zijn zus Brooke Joller gecast als kantoormedewerkster; het is evident dat acteertalent in de Ellison familie zit. Zijn vader en broer hebben de set gebouwd. Het is een relatief eenvoudige set, een L-hoek met behang en kantoor artikelen, een plexiglazen raam ervoor; simpel, relatief goedkoop maar doeltreffend.

PANE

PANE is inmiddels bijna 4 jaar geleden gemaakt en het is nog steeds een mooie stukje film. Het laat zien dat men zelfs met de meeste rudimentaire middelen een heel charmant stukje film kan maken dat vooral bij de dames, die dol zijn op romantiek, in goede aarde zal vallen. Chase is niet alleen een getalenteerd acteur, maar ook een getalenteerd schrijven en regisseur. Op dit moment is Chase bezig om een carrière te maken in o.a. drone camera werk. Toch hoop ik dat hij weer voor de camera verschijnt, maar wanneer hij achter de camera blijft is dat duidelijk voor ons kijkers ook geen straf.

Raymond Doetjes – Subliminal Artist Productions

★★★☆☆

Deel jij dezelfde mening over PANE als Raymond? Of heb je juist een hele andere mening? Laat het ons weten in de comments!