Slechts 24 procent Nederlanders doet nog aan illegaal downloaden

Volgens marktonderzoeksbureau Telecompaper is het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal fors afgenomen. In 2017 downloadde minder dan een kwart (24 procent) van de Nederlanders illegaal.

Slechts 24 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar nog wel eens videocontent zoals films en series, muziek of games gratis gedownload. In 2013 deed 41 procent dat nog regelmatig. Streaming video- en muziekdiensten zoals Netflix en Spotify zijn sindsdien sterk gegroeid. Dit is volgens de ondervraagden een van de redenen waarom zij niet of minder illegaal downloaden. Ook werd er aangegeven dat illegale content steeds moeilijker te vinden is.

Organisaties zoals Stichting Brein en Dutch FilmWorks pakken illegaal uploaden steeds harder aan. Mannen downloaden nog altijd een stuk meer dan vrouwen, aldus marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Volgens het Consumer Insights-panel van Telecompaper blijkt dat van de diverse downloadmethoden het gebruik van peer-to-peer (P2P) sterk is gedaald is: 6 procent van de Nederlanders gebruikte deze methode het afgelopen jaar wel eens. Het verkrijgen van illegaal materiaal via nieuwsgroepen bleef onveranderd.

Opvallend is ook dat 4 procent van de ondervraagden aangeeft dat zij minder illegaal downloaden doordat de internetprovider bepaalde downloadsites heeft geblokkeerd. In november 2015 was dit nog 1 procent.

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden. Stichting Brein strijdt in Nederland al langer tegen internetpiraterij, maar doet dit vooral door illegale aanbieders van films en series aan te pakken.