Stichting Brein liet dit jaar al 30 Facebook-groepen sluiten

Er zijn de afgelopen dagen zes Facebook-groepen gesloten op verzoek van Stichting BREIN. Hier werd illegale muziek gedeeld. De grootste groep bestond uit 5000 leden. Binnen drie groepen werd volgens Brein muziek van orkesten gedeeld, bij drie anderen meerdere muziekgenres. In deze groepen werd volgens Brein ook van tijd tot tijd muziek op verzoek gedeeld.

Tot nu toe zijn er dit jaar in totaal meer dan dertig gesloten. Het ging niet alleen om muziek, andere groepen deelden films, series en boeken. Zo werd via Facebook televisieseries van zoals Goede Tijden Slechte Tijden en The Bold And The Beautiful gestreamd nog voordat dat aflevering op tv te zien was. Directeur Tim Kuik bevestigt een bericht van techsite Tweakers dat de organisatie hiervoor begin dit jaar een medewerker heeft aangenomen.

Kuik zegt:

“Die kijkt naar Facebook-groepen en Marktplaats. De content wordt volgens de directeur niet direct naar Facebook geüpload, maar via andere linkjes op internet in de groepen gedeeld. Vaak worden die zaken gratis aangeboden, we hebben ook gevallen gezien waarbij er geld wordt gevraagd. We vragen vervolgens aan Facebook om de groepen te verwijderen. Mochten mensen daarna opnieuw een groep opzetten, dan kunnen we een schikking treffen.” 

Stichting BREIN haalde in 2016 231 illegale diensten uit de lucht, pakte 26 grote uploaders aan en verwijderde 2,5 miljoen zoekresultaten van Google. BREIN gaat in 2017 nadrukkelijker de strijd aan met illegale downloaders. Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?