Stichting Brein mag ip-adressen verzamelen

Stichting Brein, een organisatie welke namens eigenaren van auteursrechten wil optreden tegen illegale uploaders, blijkt via een nieuw systeem gebruikersnamen en ip-adressen van torrent-gebruikers te mogen verzamelen.

Stichting Brein mag ip-adressen verzamelen

De Autoriteit Persoonsgegevens besloot maandag dat de er voldoende waarborgen zijn om te zorgen dat de verwerking van de persoonsgegevens zorgvuldig verloopt. Eind vorig jaar maakte Brein al bekend dat ze een nieuw systeem wilde inzetten om de uploaders op te sporen. De software moet gaan bijhouden welke ip-adressen via ”torrents” illegaal bestanden verspreiden. Als een ip-adres dit regelmatig blijkt te doen, dan wil de stichting ook daadwerkelijk actie gaan ondernemen.

“We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van IP-adressen en bewijs. Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.”

Aldus Tim Kuik, directeur van Brein. Brein heeft beloofd niet achter mensen aan te gaan welke alleen downloaden via torrents. Wel is het bij de meeste torrentprogramma’s gebruikelijk dat de gebruikers zowel bestanden downloaden als uploaden.

Kuik waarschuwt dat Stichting Brein niet alleen achter de uploaders van series en films zal aangaan, ook uploaders van muziek, boeken en games moet oppassen. Mensen die zich hieraan schuldig maken zullen schikkingsvoorstellen voorgelegd krijgen.

“Het uploaden van een recente film of aflevering van een tv-serie kan je in principe al enkele duizenden euro’s gaan kosten. Als er niet geschikt wordt, dan stappen we naar de rechter en vorderen we volledige schade en kosten.”

Vervolgt Kuik. Om de uploaders daadwerkelijk op te sporen en aanklagen zullen verzamelde ip-adressen gekoppeld moeten kunnen worden aan naam- en adresgegevens.

Hiervoor is de medewerking van de Nederlandse internetproviders noodzakelijk. Zij hebben onlangs echter verklaard deze gegevens niet vrijwilliger te zullen overhandigen. De rechtspraak zal hier vermoedelijk moeten beslissen welk belang zwaarder weegt: Het belang van privacy of het belang van de auteursrechtenhouders.

Bekijk hier ook onze video omtrent illegaal downloaden waarin Dennis en Sandro Algra hun mening geven:

[youtube ZqPXO47q–Y]