Veel filmtitels al online gelekt

Veel filmtitels al online gelekt

Het is dit jaar vroeg kerstmis voor internetpiraten. De langverwachte nieuwe film van Quentin Tarantino, The Hateful Eight, is nu al op verschillende torrentsites te vinden. Een film die nog in de bioscoop moet verschijnen. En dit is niet de enige film. Op dit moment worden er honderdduizenden ‘screener’ kopieën gedownload van grootschalige films als The Revenant, Steve Jobs, Legend, In the Heart of the Sea, Joy, Creed, Straight Outta Compton, Room, The Peanuts Movie en Carol. Zoals jullie zien is het een mengeling van films die pas geleden uit zijn gekomen of binnenkort.

De gelekte films zijn afkomstig van zogenaamde screeners, versies die onder meer naar de jury van de Oscars worden verzonden. Ze mogen de films van tevoren zien, zodat ze deze kunnen beoordelen. De groep die verantwoordelijk is voor de omvangrijke actie noemt zichzelf Hive-CM8. Zij zouden op de kop af 40 films in hun bezit hebben, welke allemaal de kwaliteit bezitten van een dvd-rip.De groep zei:

“DVDScreener 1 of 40. Will do them all one after each other, started with the hottest title of this year, the rest will follow.”

Vorig jaar werd in een gelijksoortig proces The Expendables 3 uitgelekt, drie weken voordat de film in de bioscoop uitkwam. De actiefilm met Sylvester Stallone werd meer dan 2 miljoen keer gedownload.

Dutch Angle Standoff - Illegaal downloaden

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In de nieuwe aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?

[youtube ZqPXO47q–Y]

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.