Will Smith ook niet bij de Oscars ceremonie

Na het nieuws dat actrice Jada Pinkett Smith niet bij de 88e Oscars ceremonie aanwezig zal zijn, laat ook haar man Will Smith weten niet meer te komen.

In een interview liet Smith weten dat hij de beslissing van zijn vrouw respecteert en het zelf ook niet eens is met de nominaties dit jaar. Tevens geeft hij aan dat de situatie ”ongemakkelijk” te vinden:

“No. My wife’s not going. It would be awkward to show up with Charlize Theron. We’ve discussed it. We’re part of this community. But at this current time, we’re uncomfortable to stand there and say, ‘This is OK.”

Aldus de acteur. Toen afgelopen donderdag de lijst van Oscar nominaties uit 2016 bekend werd viel er zoals gewoonlijk kritiek. Eén kritiekpunt dat dit jaar vooral naar voren kwam is de afwezigheid van gekleurde genomineerden. De 20 genomineerde acteurs zijn namelijk exclusief blank, en dat terwijl er wel degelijk potentiële kanshebbers waren als Will Smith (Concussion) Idris Elba (Beasts of No Nation) en Benicio Del Toro (Sicario).

Sylvester Stallone kreeg een nominatie voor beste mannelijke hoofdrol in de Rocky spin-off Creed, maar met hoofdrolspeler Michael B. Jordan en schrijver/regisseur Ryan Coogler werd geen rekening gehouden. Meest opvallend was dat Straight Outta Compton, een van de populairste films van afgelopen jaar, slechts één nominatie kreeg voor beste script. Terwijl die film een zwarte cast bevat en de soundtrack bestaat uit nummers van NWA, zijn het juist vier blanke schrijvers die achter het script zaten.

Wat we in ieder geval kunnen verwachten is dat deze controverse ook besproken zal worden tijdens de Oscarceremonie op 28 februari. Komiek Chris Rock krijgt dit jaar namelijk de gelegenheid om de avond te presenteren, en de discriminatie van donkere Amerikanen is een van zijn favoriete thema’s. Op Twitter sprak hij al van ‘The white BET awards’.  Daarmee verwijst hij naar de Black Entertainment Awards, waar de genomineerden exclusief zwart zijn.

Will Smith mag niet de bij de Oscars te zien zijn, wel kunnen we hem dit jaar zien in Suicide Squad, waarvoor deze week een trailer verscheen. De opnames van deze DC film waren tevens de reden waarom Smith niet mee kon doen aan Independence Day 2, dat ook dit jaar zal verschijnen.