Ziggo hoeft IP-adressen illegale downloaders niet af te staan aan Dutch Filmworks

Internetprovider Ziggo hoeft Dutch FilmWorks geen inzage te geven in de persoonlijke gegevens van mensen die illegaal een film gedownload zouden hebben. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald. DFW wilde die gegevens hebben om mensen te benaderen voor een zogenoemde ‘downloadboete’.

DFW vroeg bij Ziggo de namen, adressen en woonplaatsen (NAW-gegevens) op van 377 personen die volgens het bedrijf illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hadden gedownload. In een ppersoonlijke brief zou worden gedreigd met een mogelijke rechtszaak, tenzij de downloaders akkoord gingen met het betalen van een schikkingsbedrag.

Dutch FilmWorks verzamelde de IP-adressen van downloaders tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018. Daarna klopte het bedrijf bij Ziggo aan om de NAW achter de IP-adressen te bemachtigen. Ziggo verzette zich door te zeggen dat de provider daar niet toe verplicht is.

De rechter oordeelt dat Dutch FilmWorks niet voldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het bedrijf de NAW-gegevens wil gebruiken om de vermeende illegale downloaders te benaderen. Het is ook onvoldoende duidelijk of Dutch FilmWorks de persoon achter de NAW-gegevens als de illegale downloader aanmerkt. De IP-adreshouder hoeft namelijk niet diegene te zijn die de film ook gedownload heeft.

Daarnaast is het volgens de rechter niet duidelijk of Dutch FilmWorks de persoon achter het IP-adres goed zal informeren over zijn rechten en plichten. Ook stelt de rechtbank de vraag of het schikkingsvoorstel van 150 euro overeenkomt met de schade die Dutch FilmWorks door de illegale download heeft geleden.

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden. Stichting Brein strijdt in Nederland al langer tegen internetpiraterij, maar doet dit vooral door illegale aanbieders van films en series aan te pakken.