Zsa Zsa Gabor op 99-jarige leeftijd overleden

De Hongaars-Amerikaanse actrice en socialite Zsa Zsa Gabor  is op 99-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Al jaren kwakkelde zij met haar gezondheid. In 2010 was haar toestand al zo slecht dat ze de laatste sacramenten kreeg toegediend.

Gabor werd als Sári Gabor in 1917 geboren in Boedapest, toen nog onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Als model en actrice maakte ze eerst carrière in Wenen, en werd in 1936 uitgeroepen tot Miss Hongarije. In 1941 ontvluchtte ze Europa en werd in Amerika een populair toneelactrice vanwege haar Europese flair en stijl. In 1952 maakte ze de stap naar Hollywood, met de film Lovely to Look At. Haar bekendste filmrol is die van nachtclubdanseres in John Hustons Moulin Rouge uit 1952. Later in haar carrière verscheen ze vaak eerder op televisie dan in films, inclusief rollen in series als divers als Batman en As the World Turns. Daarnaast speelde zij in het theater in Broadway-producties en toerde onder andere door Amerika met een productie van Noel Cowards Blithe Spirit.

Zsa Zsa Gabor werd in Hollywood nooit echt serieus genomen als actrice. Het leek er ook op dat ze dat zelf ook niet deed, en meer aandacht besteedde aan haar publieke personage. Vaak speelde ze daardoor in films en televisieseries steeds meer zichzelf. Ze won in 1958 zelfs een speciale Golden Globe voor the most glamorous actress. Gabor stond ook bekend om haar negen huwelijken, met onder andere acteur George Sanders en met hotelmagnaat Conrad Hilton.

R.I.P. Zsa Zsa Gabor 1917 – 2016