10 musicals die wél leuk zijn om naar te kijken (SRSCK)

Alan Parker overleed eerder deze week op 76-jarige leeftijd. De beroemde regisseur was verantwoordelijk voor meerdere iconische films waaronder de bijzonder mooie muzikale producties Evita, Fame, Birdy en The Commitments. Stuk voor stuk aanraders. Wat is het toch altijd met musicals dat ze zo ondergewaardeerd worden? Ik ben gek op musicals, daar, I said it! Heerlijk zo’n wereld waarbij iedereen spontaan begint te zingen en te dansen. Stel je voor dat ze dat bij de AH zouden doen tijdens de boodschappen, dan zou de wereld toch al een stuk mooier zijn?

Mocht jij zin hebben om lekker mee te blèren dan zijn dit mijn 10 absolute must-sees op musicalgebied. Gordijnen dicht en go for it. Ik hoor je al denken “maar waar staan The Greatest Showman, Annie, Mamma Mia! en High School Musical?”. Nou lieve mensen, die staan allemaal niet op de lijst want onderstaande musicals zijn wél leuk om naar te kijken.


De top 10 musicals die wél leuk zijn om naar te kijken!


Cry-Baby (1990)

Deze over-the-top cult klassieker van John Waters speelt zich af in Baltimore in de jaren 50. Bad boy Wade ‘Cry-Baby’ (Johnny Depp) hoort bij de rebelse ‘Drapes’. Wanneer hij verliefd wordt op Alison (Amy Locane), een van de ‘brave meisjes’ die bij de ‘Squares’ hoort, is haar ex-vriendje not amused. De twee groepen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Een soort van Romeo en Julia-verhaal dus maar wel eentje met een geweldige én verrassende cast. Willem Dafoe, Iggy Pop, Patricia Hearst, Ricki Lake en voormalige pornolegende Traci Lords dansen de sterren van de hemel op je scherm. De zangpartijen van Cry-Baby en Alison werden gezongen door James Intveld en Rachel Sweet, niet door Depp en Locane zelf.

The Commitments (1991) en Evita (1996)

Mijn welgemeende excuses maar ik kan niet kiezen tussen deze twee Alan Parker films. Ik vind The Commitments namelijk beter, een supergoede film maar misschien wel niet zo ‘musical-achtig’ als Evita. Als je de Dikke Van Dale erop naslaat, dan betekent een musical: theaterstuk of film met veel gezongen tekst.

Volgens deze definitie is The Commitments gewoon een musical. De film gaat over de opkomst en ondergang van een soul-band in Dublin in de jaren 80 en is dan ook doorspekt met heerlijke liedjes en ijzersterke performances. Super soundtrack! De acteurs zijn vrijwel allemaal onbekend omdat ze toen gecast werden voor hun muzikale- en zangtalent en er niet per se werd gekeken naar acteerervaring. Daarnaast is het gewoon een mooie, ontroerende en grappige film.

Evita is compleet anders. Het is een grootst opgezette musical met een matige Madonna als Evita en een fenomenale Jonathan Pryce als Juan Perón. We volgen het leven van Evita Duarte, een Argentijnse wannabe actrice die uiteindelijk een van de meest invloedrijke vrouwen van Argentinië werd toen ze trouwde met Juan Perón. De liedjes zijn goed en de film is vermakelijk maar ik denk dat er beter voor een andere actrice gekozen had moeten worden om de rol van Evita te vertolken.

Hair (1979)

Claude Bukowski is een conservatieve, ietwat naïeve, jongeman uit Oklahoma. Hij gaat het leger in om te vechten in Vietnam. Onderweg naar de legerbasis stopt hij in New York om de grote stad te zien voordat hij gaat vechten…en misschien nooit meer terugkomt. Terwijl hij daar de tourist uithangt, ontmoet hij een stelletje hippies. De vrolijke pacifistische vrienden nemen hem mee op sleeptouw en laten hem een kant van de stad zien waar Claude nooit van zou hebben gedroomd. Hij ontmoet daar ook de rebelse rijkeluisdochter Sheila en valt als een blok voor haar.

Dit jaren 70 juweeltje van Milos Forman verveelt nooit. Het verhaal lijdt niet onder de danspartijen en de liedjes. Het is een mooie, grappige en ook verdrietige film.

La La Land (2016)

In deze moderne en kleurrijke musical worden jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) en wannabe actrice Mia (Emma Stone) verliefd op elkaar. Ze hebben grote dromen, zij wil een beroemde actrice worden, hij wil een eigen club – maar wat heeft het leven voor ze in petto?

Gosling leerde speciaal voor zijn rol in deze film pianospelen! La La Land is een zoete film met goede styling en een dikke knipoog naar oud Hollywood. De film behaalde een recordaantal Oscarnominaties, 14, evenveel als All About Eve (1950) en Titanic (1997).

Van dezelfde regisseur, Damien Chazelle, raad ik je overigens ook de serie The Eddy aan. Het is geen musical maar wel een hele muzikale serie die nu op Netflix te zien is.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Wanneer je van een beetje aparte films houdt, dan moet je de koning der musicals echt even zien. Een pas verloofd stel krijgt in deze komische musical pech ergens in the middle of nowhere en zoekt onderdak in de bizarre woning van Dr. Frank-n-Furter. Het nummer Touch-A, Touch-A, Touch Me met een jonge Susan Sarandon is alleen al de moeite waard.

De cultklassieker wordt nog geregeld in bioscopen vertoond en er wordt dan meestal bezoekersparticipatie verwacht. Het publiek schiet op elkaar met waterpistolen en gooit met toiletrollen en confetti naar het doek ?

Moulin Rouge! (2001)

Met regisseur Baz Luhrmann weet je altijd van tevoren dat een film niet zomaar een filmpje wordt maar een grootst spektakel. Zo ook met Moulin Rouge! We zijn in Parijs in 1899. Het cabarettheater Moulin Rouge is dé ontmoetingsplaats voor kunstenaars, rijke mannen, criminelen, arme sloebers – alle mannen willen naar de Moulin Rouge waar de mooiste danseressen van Parijs voor vertier zorgen. Romantische dichter Christian (Ewan McGregor) en de mooiste courtisane van de club, Satine (Nicole Kidman), zijn enorm verliefd op elkaar maar er is een probleem. De eigenaar van Moulin Rouge heeft zijn zinnen al op Satine gezet en als hij niet krijgt wat hij wil….

De kleurrijke kostuums en decors zijn prachtig. Er is over elk detail nagedacht. De liedjes zijn mooie aangepaste versies van bekende nummers van bijv. Elton John. De Moulin Rouge versie van Roxanne van The Police is geweldig. Ik vind deze versie stiekem nog beter dan het origineel! Al met al is dit een van mijn favoriete films ooit. Leuk weetje: tijdens de repetities van een van de dansscènes brak Nicole Kidman twee ribben waardoor het filmen twee weken gepauzeerd moest worden. Een paar van de scènes waarbij je alleen de bovenkant van Kidman ziet, zijn opgenomen terwijl ze in een rolstoel zat.

West Side Story (1961)

Er komt dit jaar een remake uit van deze fantastische musical maar die boycot ik bij voorbaat al want er was werkelijk geen remake nodig. Dit is een tijdloze film over een tijdloos verhaal met goede acteurs en geweldige dansscènes – waarom zou je dan een remake maken?!

Twee New Yorkse bendes, de witte Jets en de Latino Sharks, gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Riff is de leider van de Jets en Bernardo de leider van de Sharks. Wanneer Riff’s beste vriend Tony en het zusje van Bernardo, Maria, verliefd worden op elkaar gaat het goed mis.

Les Misérables (2012)

De musical is één van de vele verfilmingen van het roman van Victor Hugo uit 1862. In het 19e-eeuwse Frankrijk stemt ex-gevangene Jean Valjean (Hugh Jackman) ermee in om voor een klein meisje genaamd Cosette te zorgen. Haar moeder is overleden dus de kleine heeft niemand meer. Ondertussen wordt Valjean opgejaagd door zijn meedogenloze voormalige cipier, inspecteur Javert (Russell Crowe).

Het is een goede film maar een erg lange zit vind ik, bij tijden wel langdradig. Ik zat met mijn vinger op de doorspoelknop zeg maar. De film duurt 2h38. Qua verhaal is het ook nog eens best heftig allemaal dus zakdoekjes in de aanslag!

The Blues Brothers (1980)

Deze filmklassieker is dit jaar 40 jaar oud maar het verhaal is nog net zo entertaining als toen. Wanneer ‘Joliet’ Jake Blues (John Belushi) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, komt hij erachter dat het weeshuis waar hij met zijn broer Elwood (Dan Aykroyd) opgroeide gesloten dreigt te worden door openstaande schulden. Hij probeert op een eerlijke manier, samen met zijn broer, aan het geld te komen maar eerlijk is niet altijd even makkelijk…

Er deden allerlei grote blues en soul sterren mee aan The Blues Brothers zoals Aretha Franklin, Ray Charles, Chaka Khan en James Brown. Er zijn ook behoorlijk wat cameos zoals o.a Carrie Fisher, Twiggy en aan het einde van de film zie je ook nog even regisseur Steven Spielberg als belastingontvanger voorbijkomen! In 1998 kwam er een sequel uit, Blues Brothers 2000, deze kun je rechtstreeks de vuilnisbak ingooien. Echt slecht.

Chicago (2002)

Nog zo’n mooie groots opgezette productie. Chicago is de verfilming van de Broadway musical uit 1975. Chicago gaat over Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) en Roxie Hart (Renée Zellweger) die beiden, afzonderlijk, in de gevangenis belanden voor moord. De dames belanden in een heftige concurrentiestrijd om de gunsten van de directrice van de gevangenis én van een klootzakkerige advocaat. De dames deinzen nergens voor terug.

Chicago speelt zich af in de jaren ’20 dus yeah voor de styling! Dit is zonder twijfel de beste rol van Catherina Zeta-Jones maar sowieso doen alle acteurs het geweldig, terwijl het niet altijd de meest voor de hand liggende acteurs zijn voor de rollen die ze vertolken. Chicago won 6 Oscars waaronder die voor beste film – terecht ook.

Wat vind jij van musicals? Stiekem wel leuk of moet je echt niets van musicals hebben? Plaats een reactie of reageer via Facebook!

De top 10 musicals die wél leuk zijn om naar te kijken! is geschreven door filmblogger Frédérique van Srsck.com

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter