13TH | Schokkende Netflix docu over Amerikaanse gevangenissen

In de diepzinnige documentaire 13TH analyseren wetenschappers, activisten en politici de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen. 13th van Ava DuVernay is te bekijken op Netflix, maar ook wie geen account heeft op de streamingdienst heeft, kan de documentaire gratis bekijken. Netflix heeft deze namelijk integraal geplaatst op YouTube. Deze kun je hieronder bekijken.

De titel verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar tegelijkertijd de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten. Aan de hand van schokkende cijfers en een hele rits interviews betoogt DuVernay dat de massale incarceratie van zwarte Amerikanen (maar liefst 1 op 3 belandt op een gegeven moment in de gevangenis) een vorm van moderne slavernij is.

DuVernay stelt dat de slavernij sinds het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog wordt voortgezet door crimineel gedrag en de politie in staat te stellen arme vrijgelatenen te arresteren en hen te dwingen voor de staat te werken onder veroordeelde leasing; onderdrukking van Afro-Amerikanen door rechteloosheid, lynchpartijen en Jim Crow; politici verklaren een oorlog tegen drugs die zwaarder weegt op minderheidsgemeenschappen en tegen het einde van de 20e eeuw de massale opsluiting van gekleurde mensen in de Verenigde Staten. Ze onderzoekt het gevangenis-industriecomplex en het opkomende detentie-industriecomplex en bespreekt hoeveel geld bedrijven verdienen aan dergelijke opsluitingen.

Deze indringende, Oscar-genomineerde film won de beste documentaire tijdens de Emmy’s, de BAFTA’s en de NAACP Image Awards.