2001: A Space Odyssey vanaf a.s. donderdag in meer dan 50 bioscopen

Ter ere van het 50-jarig jubileum van Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey brengt Warner Bros. Pictures deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling opnieuw uit in de bioscoop. Vanaf donderdag 31 mei is de film in Nederland te zien in 51 bioscopen, in 4k en bij Eye Filmmuseum in Amsterdam ook op 70mm.

Voor het eerst sinds de oorspronkelijke release op 4 april 1968 zijn er nieuwe technieken aangewend die gebruikmaken van het originele negatief. Het gaat hier om een fotochemisch proces en er is geen sprake van digitale trucs, remastering of een herziene montage. Deze ‘niet-gerestaureerde’ print laat de kijkers van nu hetzelfde beleven als de kijkers van 50 jaar geleden. Christopher Nolan – een groot bewonderaar van de reeds overleden Amerikaanse regisseur – heeft nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. Pictures bij het masteren van deze film.

Nolan vertelde:

“One of my earliest memories of cinema is seeing Stanley Kubrick’s ‘2001: A Space Odyssey,’ in 70mm, at the Leicester Square Theatre in London with my father. The opportunity to be involved in recreating that experience for a new generation, and of introducing our new unrestored 70mm print of Kubrick’s masterpiece in all its analogue glory at the Cannes Film Festival is an honour and a privilege.”

2001: A Space Odyssey is Stanley Kubrick’s Oscar©winnende sciencefiction-klassieker  waarbij de mens tegenover de machine komt te staan. Een verbluffende samensmelting van muziek en beweging, gebaseerd op Clarke’s korte verhaal The Sentinel. Tijdens het ontstaan van de mensheid wordt een stam van aapachtigen op aarde verrast door een grote zwarte monoliet. Duizenden jaren later, in het jaar 2001, ontdekt wetenschapper Dr. Heywood Floyd (William Sylvester) een soortgelijke zwarte monoliet op de maan. Deze geeft vervolgens een signaal af dat afgestemd is op de planeet Jupiter. Een jaar later zijn astronauten David Bowman (Keir Dullea) en Frank Poole (Gary Lockwood) op weg naar Jupiter om de bestemming en het doel van het signaal nader te onderzoeken. Hun missie komt echter in gevaar, wanneer ruimteschip computer HAL (ingesproken door Douglas Rain) een storing meldt.

Met 2001: A Space Odyssey verlegde Kubrick de grenzen op het gebied van films maken en werd hij een van de meest revolutionaire en invloedrijke filmmakers aller tijden. De film tartte de verbeelding van critici en publiek op een wijze die tot op de dag van vandaag nagalmt. Zo ook bij onze eigen Sandro Algra, die vorig jaar Bioscoop EYE in Amsterdam bezocht waar hij een gloednieuwe kopie van 2001: A Space Odyssey, in 70 millimeter film zag! Lees hier zijn recensie!

2001: A Space Odyssey