Blog | 4 extreme films

Alhoewel ik tegenwoordig grotendeels mainstreamfilms kijk, heb ik een periode gehad waarin mijn interesse vooral bij extreme films oftewel de underground film lag. Vooral culthorror en andere extremiteiten hadden mijn aandacht. Hoe controversiëler het was, hoe meer het mijn interesse had. Vandaar dat ik nu wil terugblikken op 5 extreme films vanuit deze periode.

Let op! Niet voor zwakke magen!

Henry: Portrait of a serial killer (1986)

henry portrait of a serial killer filmhoek

In Henry: Portrait of a serial killer volgen we Henry (Michael Rooker) en zijn voormalige cel-maat Otis (Tom Towles) op hun trip door Amerika. Onderweg vermoorden ze willekeurige mensen. Dan komen ze in aanraking met Becky, de zus van Otis. Deze jongen wordt vreemd genoeg verliefd op de emotieloze Henry, die haar avances niet lijkt te begrijpen. Uiteindelijk raakt ook Becky verwikkelend in de praktijken van het moordlustige tweetal…

Wat deze film zo extreem maakt is dat we alles zien gebeuren vanuit de ogen van de moordenaars. Ook lijkt het tweetal, met name Henry, totaal geen medelijden te hebben met hun slachtoffers. Heel veel bloed vloeit er niet, maar er zitten toch wat heftige scenes tussen. Dit alles wordt nog eens versterkt met een onheilspellend sfeertje wat de gehele film door voelbaar is.

Henry: Portrait of a serial is overigens losjes gebaseerd op het leven van seriemoordenaar Henry Lee Lucas.

Cannibal Holocaust (1980)

cannibal holocaust filmhoek

Cannibal Holocaust staat bekend als een van de meeste controversiële films ooit. Dit is te danken aan het feit dat regisseur Ruggero Deodato wilde doen alsof de beelden in deze film echt waren. Hij liet zijn ‘’acteurs’’ een documentaire opnemen in de jungle. Daarna stuurde hij ze met vakantie en deed alsof hij de ‘’opnames’’ toevallig had gevonden. Dit zorgde ervoor dat Deodato gearresteerd werd en zijn acteurs erbij moest halen om te bewijzen dat alles maar in scene gezet was.

De gedachte dat alles ‘’maar een film is’’, maakt het geheel een stuk minder schokkend, maar ook dan blijft er nog genoeg schokkends over. Zo waren een aantal dieren die in de film dood gingen ook daadwerkelijk afgemaakt. Dan heb je nog de verkrachtingsscènes en enkele korte, maar expliciete moorden en slachtingen.

Cannibal Holocaust was voor mij een mix tussen een aangrijpende kannibalen-film en slecht geacteerde B-film vol wansmaak. Hoe dan ook, het mag een klassieker in zijn soort genoemd worden. De soundtrack van Riz Ortolani is trouwens ook het beluisteren waard.

Men Behind The Sun (1988)

men behind the sun filmhoek

De Chinese film Men Behind The Sun toont enkele gruwelijkheden die Chinese gevangenen hebben moeten ondergaan in Japanse kampen. Dit zijn grotendeels experimenten waarbij de gevangenen als proefkonijnen werden gebruikt. Zo werd er een vrouw met ijs overgoten totdat ze onderkoeld raakt, om vervolgens weer aan hele hoge temperaturen bloot gesteld te worden. Of een man die in een kamer wordt opgesloten waarin de luchtdruk steeds wordt opgevoerd, zodat uiteindelijk zijn ingewanden eruit schieten. Daarnaast worden ook dieren en kinderen niet gespaard in deze wrede acties.

Al met al is Men Behind The Sun geen aangename film, maar laat wel zien dat niet alleen de Duitsers slechte dingen deden in de Tweede Wereldoorlog.

Martyrs (2008)

filmhoek martyrs extreme films

In Martyrs zien we de jonge Lucie die op jonge leeftijd werd mishandeld door een echtpaar. Ze weet echter te ontsnappen van haar ontvoerders. Ondanks dat ze vrij is kampt ze nog steeds met de trauma’s. In het weeshuis waar ze wordt opgevangen ontmoet ze Anna, waarmee ze een hechte vriendschap opbouwt.

Vijftien jaar later wordt Anna ineens opgebeld door Lucie. Ze heeft de familie die verantwoordelijk was voor haar lijden opgezocht en vraagt Anna om naar haar toe te komen. Dit doet ze, wat het begin is van een serie gruwelijke gebeurtenissen…

Ik moet zeggen dat ik deze film, in tegenstelling tot de rest, pas begin dit jaar voor het eerst zag. Ik weet niet precies waar het aan lag, maar deze film wist mij veel meer te shockeren dan de andere films in de lijstje. Het zorgde er zelfs voor dat ik een paar dagen wat slechter sliep. Dit kan ermee te maken dat ik tegenwoordig niet veel meer gewend ben. Hoe dan ook, het blijft een sterke en aangrijpende film die zeker aan te raden is, mits je tegen een stootje kan.

Begin dit jaar is er trouwens een Amerikaanse remake voor Martyrs uitgekomen.

Dit waren zomaar vijf extreme films. Welke films vond jij heel schokkend of extreem? Plaats een comment of reageer via Facebook.